Mainos

Palkat eivät nouse tasaisen ansiokehityksen takia

Palkkoja ei koroteta tänä syksynä sen vuoksi, että eri alojen palkat olisivat nousseet eri tahtia. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt olivat tänään yhtä mieltä siitä, että palkkojen kehitys on ollut tänä vuonna tasaista eikä tulosopimus aiheuta toimenpiteitä.

Autoliikenteen ja satamien ansioista tehdään kuitenkin lisäselvityksiä ennen lopullista johtopäätöstä. Keskusjärjestöt kokoontuvat sen vuoksi uudelleen perjantaiaamuna.

Viime syksynä solmitun tulosopimuksen mukaan järjestöt kokoontuvat elokuussa tarkastelemaan, onko palkkojen kehitys ollut tasaista kuten tavoitteeksi asetettiin. Sopimus ei kuitenkaan lupaa millekään alelle automaattisesti hyvitystä, jos muiden alojen ansiot nousevat liukumien takia odotettua enemmän.

Keskusjärjestöjen tämänpäiväinen johtopäätös perustuu pitkälti tulopoliittisen selvitystoimikunnan arvioon. Sen mukaan palkansaajien ansiot nousevat tänä vuonna keskimäärin 3,2 prosenttia, ja erot ovat tavanomaista pienempiä. Selvitystoimikunnan käytössä olivat vasta vuoden ensimmäisen neljänneksen palkkatilastot. Toisen neljänneksen luvut valmistuvat syyskuussa.

Sopimuksen mukaan palkkoja tarkastellaan seuraavan kerran reilun vuoden kuluttua marraskuussa. Keskusjärjestöt ovat sopineet, että tuolloin tarkastellaan koko sopimuskauden ansiokehitystä. Tätä pidetään palkansaajapuolella tärkeänä, koska nyt päätöksiä jouduttiin tekemään ilman lopullisia ansiotilastoja.

"AKT:n kiusantekoa"

Työnantajapuolella tulkittiin, että lisäselvitysten vaatiminen autoliikenteen ja satamien ansiokehityksestä on SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n kiusantekoa. Tuloneuvottelujen loppumetreillä viime syksynä ansiokehityslauseketta jouduttiin rukkamaan AKT:n vaatimuksesta. Liitto pelkäsi, että alan palkat jäävät pitkän sopimuksen aikana jälkeen vientiteollisuuden palkkakehityksestä.

Kiista ratkaistiin tuolloin täydentämällä tulosopimusta niin, että ansiovertailussa mahdollisesti syntyvät erimielisyydet voidaan viedä valtakunnansovittelija Jorma Reinin johtamaan ratkaisulautakuntaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) torjui väitteen kiusanteosta. Hänen mukaansa lisäselvityksiä haluttiin, koska tulopoliittisen selvitystoimikunnan arvio näytti autoliikenteessä ja satamissa poikkeuksellisen suurta liukumaa. Ihalainen toivoi, että tarkistusneuvottelut saataisiin myös tältä osin päätökseen perjantaina. Kukaan ei tavoittele asian viemistä ratkaisulautakuntaan, hän sanoi.

Myös SAK:lainen Kiinteistötyöntekijöiden liitto ilmoitti, ettei se yhdy keskusjärjestönsä kantaan tasaisesta ansiokehityksestä. Liitto haluaa aloittaa neuvottelut palkankorotuksista ja on tarvittaessa valmis menemään Reinin johtamaan lautakuntaan. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä päätös olisi pitänyt tehdä keskusjärjestötasolla.

Liiton kannanoton taustalla on aimo annos järjestöpolitiikkaa. SAK:n sisällä on useita liitoja, jota käyvät kisaa siivoojista sekä siivous- ja puhdistusalan sopimusoikeuksista.

Yleinen palkankorotus tulossa lokakuussa

Tulosopimus tuo joka tapauksessa palkkoihin korotukset lokakuussa. Se on sopimuksen viimeinen yleinen palkankorotus. Palkkoihin tulee 65 pennin yleiskorotus tai 110 markkaa kuukaudessa, kuintenkin vähintään 1,3 prosenttia. Vastaava korotus tulee vuorotyö- ja muihin olosuhdelisiin.

Lokakuussa maksetaan lisäksi nais- ja matalapalkkaerä. Sen suuruus riippuu siitä, kuinka paljon alan työntekijöistä on naisia ja kuinka paljon sellaisia, jotka ansaitsevat vähemmän kuin 9 200 markkaa kuukaudessa. Parhaimmassa tapauksessa tämä erä voi tuoda 0,8 prosentin korotuksen.

Ensi vuonna tulosopimus ei tuo kaikille yleisiä palkankorotuksia. Ennätyspitkä sopimuskausi päättyy vuoden 1998 tammikuun lopussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.