Mainos

Palkansaajien tutkimuslaitoskin nosti kasvuennustettaan

Palkansaajien tutkimuslaitos PT on muiden ennustelaitosten tapaan nostanut tämän ja ensi vuoden kasvuarviotaan. Myönteisten näkymien syyt löytyvät kotimaasta.

PT:n mukaan sitkeä pitkäaikaistyöttömyys saattaa kuitenkin uhata talouskasvua: pitkäaikaistyöttömien syrjäytyminen työmarkkinoilta voi kiristää työmarkkinoita ja johtaa inflaatiopaineiden yllättävän nopeaan syntymiseen. PT:ssa uskotaan, että markan kytkemisestä EU:n valuuttakurssimekanismiin ERM:iin seuraa, että osa kelluvaan markkaan liittyvästä valuuttakurssiriskistä muuttuu korkoriskiksi.

Laitos povaa tälle vuodelle 2,5 prosentin ja ensi vuodelle 3,5 prosentin kasvua. Keväällä luvut olivat 2 ja 2,5 prosenttia. PT:n kasvuluvut ovat samat kuin Etlan. Valtiovarainministeriö ennuste oli hieman optimistisempi; se arvioi tälle vuodelle vajaan kolmen ja ensi vuodelle lähes neljän prosentin kasvua.

Työttömyysennusteissa Palkansaajien tutkimuslaitos päätyy ministeriön kanssa kutakuinkin samoihin lukuihin. Molemmat uskovat työttömyysasteen laskevan ensi vuonna noin 15,5 prosenttiin. Etlan arvio oli 16 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.