Mainos

Palkansaajien tutkimuslaitos tyrmää IMF:n talousennusteen

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) arvostelee Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvioita Suomen talouskehityksestä. Ennuste on ammattitaidoton ja perustuu täysin vanhentuneeseen tietoon sanoo tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto.

IMF arvioi viime viikolla, että Suomi toipuu lamasta, mutta kasvutahti jää hitaaksi. Erityisesti amerikkalaiset ennusteet arvioivat Euroopan talouden kehityksen liian heikoksi, Lehto sanoo.

- Meidän ennusteessa talouskasvu USA:ssa pysyy suhteellisen hitaana ensi vuoden puoliväliin saakka, mutta se kysyntävaikutus ei ole niin hallitseva, että se kääntäisi Euroopan kasvun alaspäin, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa Euroopan talouskasvu nojautuu suureen sisämarkkinaan ja kehittyvien maiden nopeaan kasvuun.

Yhä useammalle riittää kokopäivätöitä

PT ennustaa sitä vastoin Suomelle ripeää 3,7 prosentin kasvua tänä vuonna.

- Vaikka käytettävissä olevien tulojen yhteenlaskettu määrä ei juurikaan nouse, epävarmuus on pienempää ja siksi ihmiset voivat tehdä rohkeampia kulutuspäätöksiä, Lehto sanoo.

Tavalliselle suomalaiselle tärkein viesti on työllisyystilanteen paraneminen. PT:n ennusteen mukaan ensi vuonna syntyy jo keskimäärin 30 000 uutta työpaikkaa.

- Työssäkäyville ihmisille reaalitulojen muutos on ensi vuonna nollassa veronkiristyksestä johtuen mutta yhä useampi alkaa tehdä täyttä työpäivää, Lehto sanoo.

Taantuma melkein takana

Lehdon mukaan kuluttajien luottamus talouteen on nyt riittävän korkealla kasvun takaamiseksi. Hän uskookin, että taantuman jäljet ovat karisemassa Suomen harteilta.

- Sillä tavalla ollaan ulkona taantumasta, että kasvu on nyt vuoden sisällä aika nopeaa mutta sillä tavalla se ei ole että taso on vielä 2008 keskimääräisen alapuolella, Lehto muotoilee. Hän muistuttaa, että vertailukohde ei edes ollut järin hyvä vuosi.

- Vielä on vajaakäyttöä ja toipumisvaihe käsillä, Lehto summaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.