Mainos

Palkansaajien ostovoima paranee vain vähän

Veronmaksajain keskusliiton mukaan palkansaajien ostovoima paranee tänä vuonna vaisusti suurista palkankorotuksista huolimatta. Syynä ovat inflaation kiihtyminen ja verotuksen pysyminen ennallaan.

Järjestö laskee, että keskituloisen palkansaajan nettoansioiden ostovoima kasvaa vain 2,3 prosenttia, vaikka ansiotaso nousee ennätyksellisesti 5,5 prosenttia.

Pienemmillä korotuksilla on etenkin vuosina 2001-2005 saatu parempi ostovoima. Tupo-kaudella inflaatio pysyi hyvin kurissa ja palkankorotukset yhdistyivät veronkevennyksiin.

Tätä vuotta vastaava heikko ostovoiman kehitys koettiin edellisen liittokohtaisen tulokierroksen aikaan vuonna 2000. Nyt saavutettua 5,5 prosentin palkankorotustasoa ei ole ylitetty 1990-luvun alun jälkeen.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei ota tupo-malliin kantaa, mutta korostaa, että näinkään ei voi jatkua.

- Koko suomalaisen yhteiskunnan pitää miettiä tätä meidän jatkokehitystämme. Näin kova nimellispalkkakehitys ei edistä maan kilpailukykyä eikä työllisyyttä.

Lehtinen muistuttaa taloustieteilijöiden peukalosäännöstä, jonka mukaan 40 prosenttia nimellispalkkojen korotuksesta menee hintojen nousuun.

Veronkevennykset aloitettava nopeammin

Veronmaksajat esittävät lääkkeeksi välivuoden jälkeen paluuta ansiotulojen verotuksen kevennyksiin vuonna 2009.

Lehtisen esittelemällä mallilla verotus alenisi ensi vuonna kautta linjan noin 0,6 prosenttiyksiköllä.

Ansiotulojen verotusta tulisi keventää ensi vuonna 650 miljoonaa euroa. Seuraavina vuosina tulisi jatkaa samaa tahtia, jolloin päästäisiin edellisten hallitusten parin miljardin euron tasolle nelivuotisen vaalikauden aikana.

Vuonna 2007 verotusta ei alennettu käytännössä lainkaan. Tällekään vuodelle ei kevennyspäätöksiä ole tehty. Hallitus on toistaiseksi päättänyt vain 1,1 miljardin kevennyksestä ja verojen kiristymisen estämisestä ansioiden noustessa.

Vaalikauden puolivälin "tarkastelu" on luvattu vasta alkuvuonna 2009. Lehtinen toivoo ripeää tahtia.

-Vaikka talouden suhdanteiden arvioidaan heikentyvän, se ei ole enää peruste lykätä ansiotulojen verokevennyksiä

Lehtinen perustelee linjausta sillä, että vahva valtiontalous mahdollistaa kannustavat verotoimet.

Veronmaksajien mallissa valtio maksaisi kevennykset. Ne toteutettaisiin alentamalla valtion tuloveroasteikkoa ja korottamalla verotuksen ansiotulovähennystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.