Palkansaajat yllättävän luottavaisina uuteen vuoteen

Palkansaajat suhtautuvat tulevaan vuoteen yllättävänkin rauhallisin mielin. Kuluneen vuoden työbarometrin ennakkotiedoista käy ilmi, että palkansaajat antavat työelämän laadulle melko hyvän arvosanan 7,93. Vuosi sitten työelämän laadun arvosanaksi annettiin kuitenkin vielä 8,01.

Työllisyyden huononemista odottavien osuus puolittui 49 prosentista 23 prosenttiin. Kunnat ovat ainoa sektori, jossa huononevaa työllisyyskehitystä odottavia on hieman enemmän kuin työllisyyden paranemiseen uskovia. Teollisuudessakin työskentelevistä viisinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna (45 prosenttia) odottaa yleisen työllisyystilanteen paranevan tulevan vuoden aikana.

– Odotusten positiivisuus on hieman yllättävää. Se taustalla saattaa olla monia tekijöitä. Toisaalta ihmiset ehkä näkevät jo talouden kääntymisen. Onhan kuluttajienkin luottamus pysynyt hyvällä tasolla. Erityisen tärkeä on huomata, että työpaikka, jossa viihdytään, on usein myös taloudellisesti kannattava, sanoi työministeri Anni Sinnemäki työbarometrin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Epävarmuus työelämässä kaihertaa kuitenkin edelleen. Kulunut vuosi on ollut rankka etenkin teollisuudessa, jossa irtisanomis- ja lomautusuhan alla on ollut edellisvuotta selvästi useampi. Kolmannes palkansaajista arvioi taantuman aiheuttavan suuria vaurioita omalla työpaikallaan ja vain noin joka kymmenes arvioi työpaikkansa selviävän täysin vaurioitta.

Useamman kuin joka kolmannen palkansaajan työpaikalla on kuluneen vuoden aikana turvauduttu henkilöstön vähennyksiin. Teollisuudessa tilanne on ollut huomattavasti muita sektoreita huonompi. Siellä niiden työpaikkojen osuus, joilla on ollut lomautuksia, kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna yli kolminkertaiseksi.

Irtisanomiset, avoimien työpaikkojen täyttämättä jättämiset ja määräaikaisuuksien jatkamatta jättämiset kaksinkertaistuivat. Vuoden aikana yt-neuvotteluja käytiin joka neljännen työntekijän työpaikalla. Omaa henkilöstöä vähentäneillä työpaikoilla on käytetty paljon mm. vuokratyötä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat