Mainos

Palkansaajan ostovoima kasvaa huippuvauhtia

Palkansaajan kukkaro suorastaan pursuaa tänä vuonna ostovoimaa, jos työpaikka ei mene alta.

Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan keskituloisen palkansaajan ostovoima kasvaa peräti 4,6 prosenttia. Kasvu on noin kolminkertainen verrattuna viime vuoden kasvuun, joka jäi 1,5 prosenttiin.

Ostovoiman kasvun taustalla on taantuman myötä tapahtuva inflaation hidastuminen ja paluu veronkevennyksiin yhden välivuoden jälkeen. Veronmaksajien laskelmissa on huomioitu ansioiden, verojen ja kuluttajahintojen arvioitujen muutosten vaikutukset palkansaajan nettoansioiden ostovoimaan.

Veronmaksajien toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan omilla ansiotuloillaan elävällä keskiluokalla on nyt hyvä mahdollisuus pitää kansantaloutta pystyssä, kun vienti hiipuu pahoin.

- Työpaikkansa säilyttävillä kansalaisilla on nyt oiva tilaisuus panna hyvä kiertämään, Lehtinen kannustaa.

Kun verotusta kevennetään 870 miljoonalla ja puretaan ansiotason noususta johtuva verotuksen kiristyminen, ostovoima nousee. Veronmaksajien mukaan nyt enemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.

Oikeaa lääkettä

Veroelvytys on Lehtisen mukaan tässä tilanteessa perusteltua ja myös rakennushankkeiden liikkeelle laitto on järkevää. Viennin tyrehtyessä on hänen mukaansa vaikea kuvitella, miten talouden pyöriä voitaisiin pyörittää oikein muutenkaan kuin lisäämällä kotimaista kulutuskysyntää.

Lokakuun alussa toteutettavaa ruuan arvonlisäveroalea Veronmaksajat ei ole ajanut missään vaiheessa, eikä lokakuussa alkava hanke innosta Lehtistä vieläkään. Hän sanoo epäilevänsä alv-alen tehokkuutta. Tutkimuksissa ja selvityksissä aikanaan nähdään, kuinka käy.

Ostovoiman lisäämismielessä ratkaisu on Lehtisen mukaan sinänsä oikeansuuntainen ja tulee keventämään kuluttaja kauppalaskua ensi syksystä lukien.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.