Mainos

Palkansaajakeskusjärjestöt: Tulossa ulosmarssien syksy

Palkansaajakeskusjärjestöt Akava ja SAK arvostelevat kovin sanoin työnantajapuolen irtisanomisperusteita.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) pelkäävätkin, että tulossa on ulosmarssien syksy, jos tulosta tekevien yritysten yt-menettelyt jatkuvat.

– Jos tällainen yt-aalto jatkuu, ja se jatkuu sellaisista yrityksistä, jotka tekevät hyvää tulosta, niin silloin näemme varmaan paljon ulosmarsseja, Fjäder arvioi.

Lähes 57 000 työntekijää on joutunut tämän vuoden puolella yt-neuvottelujen alaisuuteen. Yt-neuvottelujen perusteella on irtisanottu tähän mennessä yli 12 000 ihmistä, mikä on tuplasti viime vuoteen verrattuna.

– Erityisen suuri ihmetyksen aihe on se, että näin lyhyellä aikavälillä yritys irtisanoo satoja ihmisiä. Eikö yrityksissä tehdä enää ollenkaan pitkänäköistä yrityspolitiikkaa? Lauri Lyly kysyy.

"Pikkuisen enemmän moraalia toivoisin"

Akavan ja SAK:n puheenjohtajat arvostelevat kovin sanoin Suomen yritysmaailman kulttuuria, jossa pieni porukka palkitsee itsensä työntekijöiden kustannuksella.

Metson ilmoittamat omistajien ylimääräiset osingot ja samanaikaiset työntekijöitä kiristävät yt-neuvottelut saivat kummaltakin kritiikkiä. Myös OP-Pohjolan yt-menettelyn laajuus ihmetytti.

– OP-Pohjola teki edellisellä vuosineljänneksellä lähes parhaimman tuloksen koskaan, niin ihmettelen johdon päätöstä, Fjäder sanoo.

Akavan puheenjohtajan mielestä yt-laista onkin tullut irtisanomislaki.

– Yt-lain ei pitäisi olla irtisanomislaki, mutta siitä on tullut sellainen. Nyt yritysjohdot käyttävät tuotannollisia ja taloudellisia syitä joka kohdassa, mutta onko kyseessä tuotannolliset ja taloudelliset syyt, jos yritys tekee voittoa? Olisin valmis tarkastamaan yt-lain määrittelyjä uudelleen, Fjäder painottaa.

Fjäderin mukaan nykyisessä yt-menettelyssä palkansaajan mahdollisuudet vaikuttaa neuvottelujen kulkuun ovat pienet.

– Pikkuisen enemmän moraalia toivoisin yritysjohdon palkitsemiseen. Voi kysyä, onko pari ihmistä muka arvokkaampia kuin koko muu henkilöstö, Fjäder sanoo.

SAK ja Akava toivovat yritysjohdoille malttia ja pitkänäköisyyttä pimeästä syksystä huolimatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.