Mainos

Palkansaajakeskusjärjestöt huolissaan lentolakon jatkumisesta

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vetoavat lennonjohtajalakon osapuoliin nopean sovun puolesta.

Lennonjohtajalakkoon on yritetty jälleen etsiä sovun eväitä. Osapuolten näkemykset varsinaisessa kiistakysymyksessä eli palkankorotuksista ovat kuitenkin lukkiutuneet täysin paikalleen.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonuksen mukaan näkemysero palkka-asiassa on niin suuri, ettei uusien sovintoesitysten antamiselle ole mitään edellytyksiä.
Varsinaisen sovittelun jatkaminenkin siirtynee näillä näkymin ensi viikkoon.

Sekä palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava että pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vetosivat keskiviikkona lennonjohtajalakon osapuoliin nopean sovun puolesta.
Ay-järjestöt arvostelivat samalla, että työantajapuoli käyttää lakkoa hyväkseen ajaakseen lakko-oikeuden rajoittamista.

Lakko-oikeus -keskustelu kärjistyy

Ay-johtajat olivat huolissaan lakon pitkittymisen seurauksista sopimusyhteiskunnalle.
-Sopimukseen pääsy edellyttää molemmilta osapuolilta vastuullista yleisen edun huomioonottamista, todettiin puheenjohtajien Lauri Ihalaisen (sd.), Esa Swanljungin (sd.) ja Mikko Viitasalon (kok.) allekirjoittamassa vetoomuksessa.

Liikenne- ja erityisalojen työantajien toimitusjohtaja Pertti Saarela kehotti ohjaamaan vetoomukset lennonjohtajien suuntaan.
Hänen mukaansa työnantajapuoli olisi ollut valmis keskustelemaan hylättyjen sovintoesitysten kehittämisestä sovintoa edistävästi.
-Työnantajien suuntaan on ihan turha enää vedota yhtään mitään. Me olemme tehneet voitavamme. Kysymys on pelkästään rahasta ja siitä, hyväksyykö työnantaja sellaisenaan lennonjohtajien vaatimukset, kuvasi Saarela jo ilmeisen tuskastuneena.

Ay-johtajien mielestä työnantajajärjestöt eivät näytä olevan kiinnostuneita lakon nopeasta loppumisesta, vaan ne ajavat lakon siivellä rajoituksia lakko-oikeuteen.
-Keskusjärjestöjen ulkopuolisen pienen ryhmän sinällään pitkä työtaistelu ei kuitenkaan oikeuta demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluvaan työtaisteluoikeuteen puuttumiseen. Torjummekin jyrkästi lakko-oikeuden rajoittamisen.

Lipponen vetosi lakon osapuoliin

Lipponen toivoo, että osapuolet paneutuisivat yhdessä lennonjohtotoiminnan perusongelmiin. Hänen mielestään lakon pitkittyminen koituu tappioksi sekä työntekijöille että työnantajalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.