Mainos

Palkansaajajärjestöt keskustelevat koulutusvapaasovusta

Palkansaajakeskusjärjestöjen hallintoelimet kokoontuvat tänään keskustelemaan koulutusvapaakiistan ratkaisuesityksestä, josta työmarkkinajärjestöjen johtajat sopivat alustavasti viime torstaina.

Samalla keskustellaan siitä, onko työmarkkinajärjestöillä edellytyksiä aloittaa neuvottelut keskitetystä palkkaratkaisusta.

Luonnos koulutusoikeussopimuksesta otettiin perjantaina vastaan myönteisesti suurissa liitoissa sekä työntekijä- että työnantajapuolella.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajien on määrä tavata iltapäivällä Etelärannassa ja jatkaa viime viikolla käytyjä keskusteluja.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) patisti viikonloppuna työmarkkinajärjestöjä ratkaisuun, sillä se helpottaisi talouden sopeuttamistoimista sopimista puolentoista viikon päästä järjestettävässä hallituksen kehysriihessä.

Työmarkkinajohtajat sanoivat perjantaina, että kaikki keskitettyyn palkkaratkaisuun liittyvät suuret kysymykset ovat edelleen täysin auki, vaikka koulutusoikeuskiista saatiinkin pois pöydältä.

"Odotamme laajoja neuvotteluja"

Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akava odottaa, että tänään päästäisiin neuvottelemaan laajasta ja kokonaisvaltaisesta työmarkkinaratkaisusta. Akava ei kuitenkaan usko, että sopu syntyy työnantajien vaatimalla nollalinjalla.

– Uskon, että voisimme aloittaa tänä iltana rakentavat neuvottelut. Me haluamme, että palkansaajien ostovoima ja yritysten kilpailukyky säilyy. Mahdollisuutta suuriin juhliin ei ole. Nyt on kuitenkin maltin aika, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoi MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä.

Toimihenkilöiden ammatillinen keskusjärjestö STTK odottaa ainakin varovaisia tunnusteluja neuvotteluista tänään.

– Palkansaajien ostovoimaa pitää kehittää palkankorotuksilla ja muilla laatuasioilla. Lisäksi irtisanomistilanteessa palkansaajien turvaa on lisättävä, STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen totesi.

Ammatillisen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan palkansaajat eivät tyydyt työnantajien esittämään nollaratkaisuun palkankorotuksessa.

– Me lähdemme siitä, että ratkaisua ei synny nollasopimuksella. Meillä on eri laskelmia, millä ostovoimaa lisätään. En kuitenkaan vielä kerro tässä vaiheessa meidän palkankorotusesitystä, koska neuvottelut ovat vasta tunnusteluvaiheessa, Lyly sanoo.

(MTV3 - STT)

Katso Eeva Lehtimäen juttu:

Katso Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin haastattelu: (Huomenta Suomi)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.