Mainos

”Palkanalennuspuheilla saadaan aikaan vain ärtymystä”

Taloustieteen asiantuntijan mukaan viime päivien palkka-ale-keskustelu on yksi esimerkki Elinkeinoelämän Keskusliiton koventuneesta linjasta, jolla pyritään myös ohjaamaan yleistä mielipidettä talouden taantumassa.

Tampereen yliopiston taloustieteen yliopistolehtori Hannu Laurilan mukaan palkka-ale ei ole realistinen edes työmarkkinoiden joustavuuden nimissä.

Laurilan mukaan työelämässä ei vielä muutama vuosi sitten keskusteltu esimerkiksi työntekijöiden saavutettujen etujen heikentämisestä.

Hän pitää esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen eilistä ehdotusta iäkkäiden työntekijöiden palkanalennuksista epärealistisena.

– Jos ihmisen työkyky heikkenee, voiko palkkaa alentamalla houkutella ihmistä pysymään töissä pidempään, tuskinpa vain. Ehkä on suurempi houkutus jäädä eläkkeelle niin pian kuin voi.

Laurilan mukaan Vartiaisen ehdotus ei voi olla ainakaan yhteiskunnallisen ohjelman peruste, koska työn tuottavuus täytyy työpaikoilla arvioida aina erikseen.

– Näillä puheilla saadaan aikaan ärtymystä ihmisissä, ennen kaikkea niissä, jotka suunnittelevat eläkkeelle jäämistä. Toimii itseään vastaan.

– Kyllä työelämässä sopeutuminen tähänkin mennessä on tapahtunut ilman kategorisista ohjeistusta. Ihmiset ovat varmasti siirtyneet sellaisiin töihin, joissa pystyvät toimimaan töistä, jossa on tullut jo raja vastaan, jos vaan työhaluja on.

Työnantajapuolen edustajat ja poliitikot ovat esittäneet julkisuudessa toimia, joissa palkansaajien nykyetuja nipistettäisiin kansantalouden hyväksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.