Mainos

Paljuissa muhivat bakteerit - yksityisten tilojen valvontavastuu yrittäjällä

Pikkujouluna ryhmät vuokraavat mieluusti saunatiloja ja porealtaita juhliinsa. Suuri vastuu näiden yksityisten porealtaiden ja paljujen vedenlaadun valvonnassa on porealtaita tarjoavalla yrityksellä itsellään.

– Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kapasiteetti ei riitä kaikkien porealtaiden valvontaan, joten toivotaan yrittäjiltä sitä omaa vastuuta ja valvontaa, toteaa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä.

Huonolaatuisessa vedessä muhii esimerkiksi pseudomonasinfektioita aiheuttavia bakteereja. Nämä voivat Pönkän mukaan aiheuttaa ihoinfektioita ja jopa paiseita. Myös legionellabakteeria on Pönkä kohdannut urallaan muutaman kerran.

– Pseudomonasbakteeri aiheuttaa myös korvakäytävätulehduksia, vaikka tyyppillistä on erilaiset ihoinfektiot. Legionellabakteeri taas on huomattavan harvinainen Suomessa, olen kuullut siitä vain pari kertaa. Se kulkeutuu yleensä ulkomailta Suomeen ja leviää esimerkiksi juomavesi- ja jäähdytysvesijärjestelmien kautta, Pönkä kertoo.

Legionellabakteeri aiheuttaa pahimmillaan vakavan keuhkokuumeen.

Yksityisiä porealtaita ei valvota

Yksityisten firmojen porealtaiden valvonta perustuu Pönkän mukaan asiakasvalituksiin ja tutkimusprojekteihin. Pönkä korostaa, että yrittäjillä omavalvonnan pitää toimia. Vedestä pystyy ottamaan näytteet itse ja viemään tutkittavaksi.

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan miesseurue oli sairastunut vierailtuaan kylpylä- ja saunatiloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan kyseessä on yksityinen tila, joka on jo puhdistettu. Diagnoosia sairaudesta ei ole vielä saatu. Infektiolääkäreiden mukaan legionellaepäilyissä, kuten näissä lievissä tautitapauksissa, diagnoosi perustuu verestä otettaviin vasta-ainetutkimuksiin, jolloin diagnoosi saadaan viiveellä.

– Säännöllisesti näitä yksityisiä altaita emme voi valvoa, ei meidän kapasiteetti riitä siihen. Yleisiä uima-altaita ja siten myös porealtaita valvomme kyllä. Projektiluontoisesti teemme sitten valvontaa pienempiin yrityksiin.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus suunnittelee jo ensi vuodeksi tutkimusprojektia, missä tutkitaan kaikki Helsingin tiedossa olevien porealtaiden vedenlaatu. Helsingin ympäristökeskuksen kokemus on, että vedenlaatu pore- ja uima-altaissa on yleensä hyvä.

– Ei ole isompia ongelmia tullut vastaan. Porealtaissa tosin lisätään säännöllisen usein yrttejä veteen ja se huonontaa vedenlaatua todella paljon, Pönkä kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.