Mainos

Paljonko tuuli lisää pakkasen purevuutta?

Viime viikon lopussa sää tuntui huomattavasti mittarilukemia kylmemmältä voimakkaan tuulen takia. Jo heikkokin tuuli purevoittaa pakkasta.

Perjantaina riehuneen Antti-myrskyn viima tuntui hyytävältä, kun pakkanen yhdistyi voimakkaaseen tuuleen. Pakkanen tuntui yleisesti noin kymmenen astetta mittarilukemia kovemmalta.

Tällä viikolla pakkasta on ajankohtaan nähden paljon, mutta tuuli on enimmäkseen heikkoa. Ihminen alkaa tuntea tuulen, kun se puhaltaa noin 3-4 m/s.

– Esimerkiksi 20 asteen pakkasessa jo 4 m/s tuuli tuntuu lähes 30 pakkasasteelta. Mitä kylmempää on, sitä enemmän pienikin lisäys tuulessa purevoittaa pakkasta, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tuuli haihduttaa iholta lämpöä ja kosteutta nopeasti, jolloin iho kylmenee ja kuivuu. Paleltuman merkkejä ovat muun muassa pistely, tunnottomuus ja värin muutokset. Helpoimmin paleltuvat poskipäät, nenä, korvat, varpaat ja sormet.

Pukeutumisessa kannattaa suosia kerrospukeutumista sekä lämpimiä kenkiä, hanskoja, pipoa ja huivia. Useampi ohut kerros suojaa enemmän kuin yksi paksu, koska ilma eristää lämpöä ja useammassa kerroksessa on enemmän lämpöä eristäviä ilmakerroksia. Liike ylläpitää verenkiertoa ja vähentää paleltumariskiä.

Yllä olevaan taulukkoon on koottu esimerkkejä, mitä pakkaslukemaa kyseinen säätila vastaisi tyynessä tilanteessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.