Mainos

Paljon petohavaintoja eteläisessä Suomessa

Pelkästään Kymessä on tehty jo yli 230 karhu- ja 40 susihavaintoa.

Karhuhavaintoja on tehty tänä kesänä runsaasti eteläisessä Suomessa. Petoyhdysmiehet ovat mitanneet karhunjälkiä niin Kymin, Uudenmaan kuin Varsinais-Suomen riistanhoitopiireissä. Samoilla alueilla on liikkunut myös susia: idässä ja lännessä useamman suden laumoina sekä aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa kolmen suden pienempänä laumana.

Ylivoimaisesti eniten karhuhavaintoja on etelässä tehty Kymin riistanhoitopiirissä, jossa on kesäkuun alun jälkeen tehty peräti 235 havaintoa. Susihavaintoja samalla alueella on tehty kesän aikana 42. Uudellamaalla on tehty kesällä toistakymmentä karhuhavaintoa ja kolmen suden liikkeistä neljä havaintoa.

- Karhunjälkiä on mitattu Rautjärvellä, Ruokolahdella, Lappeenrannassa, Parikkalassa, Ylämaalla ja Virolahdella sekä viimeksi Suomenniemellä, Valkealassa ja Anjalankoskella. Karhun etutassun leveys mittauksissa on vaihdellut 11,5 sentistä 13,5 senttiin, kertoo Kymin riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Petoja vähemmän lännessä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen viimeisissä arvioissa karhukanta Kymissä on niinkin suuri kuin 75-80 yksilöä. Susia liikkuu samalla alueella 20-30. Uudellamaalla liikkuu 8-14 karhua ja jokunen susi. Varsinais-Suomen karhukannaksi on arvioitu petotutkimuksen perusteella 2-4 karhua.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajamailla jolkottaa mahdollisesti 7-8 suden lauma. Lounais-Suomen susista on Turun Sanomissa viime päivinä julkaistujen artikkeleiden mukaan myös tehty näköhavaintoja.

Petoyhdysmies mittasi kaksi viikkoa sitten Nummi-Pusulan Kärkölässä kahden eri karhun jäljet. Niistä suuremman tassunjäljen leveys oli 14,5 senttiä. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Seppänen kertoo, että karhut olivat myös tappaneet ja syöneet peuran. Samat karhut olivat jälkihavaintojen perusteella tallustelleet myös Kivijärven maastossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.