Mainos

Paljastuskirja myllyttää Wikileaksin perustajaa - "Vainoharhainen diktaattori"

Wikileaks-paljastussivusto saa kyytiä juuri suomeksi ilmestyneessä paljastuskirjassa. Wikileaksin entinen tiedottaja, Julian Assangen kakkosmiehenä tunnettu Daniel Domscheit-Berg pitää sivuston nykyistä toimintatapaa moraalittomana ja kaoottisena.

- Wikileaks on nykyään yksi maailman vaarallisimmista nettisivuista. Sillä ei ole valvontaa eikä puolueetonta kontrollia. Se ei ole vastuussa kenellekään, ja silti sillä on valtavasti poliittista valtaa, listaa kolme vuotta Wikileaksille työskennellyt Domscheit-Berg.

Syksyllä Wikileaksin jättäneen saksalaismiehen mielestä sivusto muuttui vuosien kuluessa juuri sellaiseksi järjestelmäksi, mitä vastaan se alunperin rakennettiin taistelemaan. Avoimuus ja tasa-arvoisuus ovat tuoreen kirjailijan mielestä unohtuneet Wikileaksissa.

- Tilalle on tullut voiton tekeminen ja lahjoitusten kerääminen.

"Vallanhimoinen diktaattori"

Kolme vuotta Wikileaksille työskennellyt Daniel Domscheit-Berg arvostelee kovin sanoin nimenomaan Wikileaksin perustajaa Julian Assangea.

- Suurin syy Wikileaksin tämänhetkiseen takkuiluun ja kaoottisuuteen on Julian Assange. Hän ei suostunut tekemään pyytämiämme muutoksia järjestelmään eikä välitä suojella paljastuksia vuotavia lähteitään, Domscheit-Berg arvostelee.

Tällä hetkellä Wikileaks-sivusto ei ota vastaan uusia tietoja sivuston parannustöiden vuoksi, kerrotaan sivustolla.

Domscheit-Bergin mukaan Julian Assange toimii itsevaltiaan elkein. Hän on muun muassa allekirjoituttanut työntekijöillään sopimuksia, jotka pakottavat ihmiset salaamaan kaikki Wikileaksia koskevat tietonsa. Uhkasakko on 13 miljoonan euroa.

- Hän muuttui vuosien kuluessa epävakaaksi ja vainoharhaiseksi, eikä häntä saa kritisoida, kuvailee Domscheit-Berg.

"Assangen vastattava raiskaussyytöksiin"

Suomessa tiistaina vierailleen Domscheit-Bergin mielestä Assangen pitäisi myös matkustaa Ruotsiin vastaamaan raiskaussyytöksiin. Domscheit-Berg ei ota kuitenkaan siihen kantaa, onko Assange syyllistynyt raiskaukseen tai seksuaaliseen ahdisteluun.

- En ollut paikalle, en voi tietää. Mutta yleisesti ottaen tällaiset syytökset ovat rajuja koskivatpa ne sitten Julian Assangea tai jotakuta Kansainvälisestä valuuttarahastosta, sanoo Domscheit-Berg viitaten IMF:n entistä johtajaa Dominique Strauss-Kahnia kohtaan esitettyihin raiskausepäilyihin.

Lontoolainen tuomioistuin on jo kertaalleen päättänyt, että Julian Assange luovutetaan Ruotsiin vastaamaan syytteisiin. Assange on kuitenkin valittanut oikeuden päätöksestä.

Oma sivusto tekeillä

Kritiikistä huolimatta Daniel Domscheit-Berg kiittää Wikileaksia siitä, mitä sivusto on saanut aikaan läpinäkyvyyden lisäämiseksi ympäri maailman.

- Wikileaks todisti, että tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa asioihin ja korjata epäoikeudenmukaisuuksia, kun heille vain tarjotaan siihen alusta.

Entiselle ystävälleen Domscheit-Bergillä ei ole enää kuitenkaan mitään sanottavaa.

- Olemme tavanneet viimeksi yli vuosi sitten. Yritin puoli vuotta puhua hänelle sen jälkeen, mutta hän ei vastannut yrityksiini. Nyt en enää jaksa yrittää. Mutta jos hänellä on minulle asiaa, kuuntelen varmasti.

Daniel Domschein-Berg on perustamassa omaa paljastussivustoaan Openleaksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.