Paljastus: Kärynneet venäläisurheilijat kilpailivat kilpailukiellon aikana – osoittaa Venäjän toiminnan reikiä

Kaksi venäläistä nyrkkeilijää, Islam Dashaev ja Alena Tokarchuk ovat osallistuneet virallisiin turnauksiin, vaikka he ovat olleet kilpailukiellossa dopingin käytön takia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tapaus osoittaa Venäjän antidopingtoiminnan reikiä. Maassa dopingvalvonnasta vastaava RUSADA ei ole ollut omien sanojensa mukaan tietoinen siitä, että Dashaev ja Tokarchuk ovat otelleet virallisia kamppailuja kilpailukiellon aikana. Virasto aikoo käynnistää oman tutkinnan asiasta.

– Emme tiedä syitä sille, miksi nämä kilpailukiellossa olevat urheilijat osallistuivat tapahtumiin, jotka ovat Venäjän nyrkkeilyliiton hyväksymiä, RUSADA:n johtaja Margarita Pakhnotskaya sanoi Reutersille lähetetyssä tiedotteessa.

– Se, että urheilijat osallistuivat kilpailuihin, on hälyttävää, Pakhnotskaya myöntää.

Kaksikosta Dashaev sai neljän vuoden kilpailukiellon 2017, kun hän rikkoi dopingsääntöjä muun muassa kieltäytymällä dopingtestistä. Tästä huolimatta Dashaev osallistui elokuussa 2018 Anapan kaupungissa maantason turnaukseen, jossa hän voitti yhden ja kärsi toisessa ottelussa tappion.

Venäjän nyrkkeilyliiton virkamiehen, kyseisessä turnauksessa tekniseen delegaatioon kuulunut Valeri Karadutov sanoi, että tieto Dashaevin dopingpannasta ”ei ollut tullut perille”.

– Ei meillä ollut mitään keinoa seurata asiaa, Karadutov nosti kätensä ylös.

Karadutovin mukaan Dashaevin papereissa ei ollut ”mitään väärää”, kun hän rekisteröityi turnaukseen. Karadutovin omien sanojen mukaan kilpailukiellossa olevien nyrkkeilijöiden nimet pitäisi listata liiton sivulla ”isoin kirjaimin”, jotta tieto saavuttaisi järjestävät tahot.

Tokarchuk sai puolestaan kahden vuoden kilpailukiellon marraskuussa 2017. RUSADA ilmoitti päätöksestä tammikuussa 2018. Tokarchuk osallistui kuitenkin junioriturnaukseen tammi-helmikuussa 2018, ollen kolmas.

Kyseisen turnauksen järjestäjät vetosivat samaan kuin Dashaevin tapauksessa: tieto dopingpannasta ei ollut saavuttanut heitä.

RUSADA:n johtajan Pakhnotskayan mukaan Venäjällä järjestettävien urheilutapahtumien määrä on liian suuri, jotta RUSADA:n työntekijät voisivat valvoa kilpailukieltojen toteutumista.

Maailman antidopingtoimisto WADA palautti RUSADA:n listoilleen viime vuonna. Venäjän antidopingkunta oli toimikiellossa vuodesta 2015 lähtien, kun julkisuuteen tuotiin todisteita massiivisesta dopingin käytöstä venäläisurheilijoiden joukossa. 

Lue myös:

    Uusimmat