Paljastuksista vuosi: Snowden-jupakka kalvaa yhä USA:n suhteita liittolaisiin

Yhdysvallat kärsii yhä uskottavuusongelmista, jotka alkoivat tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksista vuosi sitten. Tuoreimpana käänteenä on Saksan kuun alussa aloittama rikosprosessi liittokansleri Angela Merkelin puhelimen salakuuntelusta.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista huomauttaa, että jupakka on tuntunut erityisesti Yhdysvaltain Saksan-suhteissa, ei niinkään väleissä Ranskaan tai Britanniaan.

Snowdenin paljastukset iskivät luottamukseen, jota tarvitaan Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välillä. Suhteiden korjaaminen vie aikaa ja siihen tarvitaan Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen aktiivisia toimia.

– Diplomaattisella tasolla tämä on varmasti helpompaa, mutta demokraattisien maiden yhteisössä on keskeistä, että myös äänestäjät luottavat Yhdysvaltoihin, Aaltola arvioi.

Paljastukset jatkuneet läpi vuoden

Kesäkuu 2013:

– Keskustiedustelupalvelu CIA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin paljastukset alkavat.

– Niiden mukaan Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA seuraa päivittäin miljoonien amerikkalaisten puhelutietoja ja verkkoliikennettä ja kerää 200 miljoonaa tekstiviestiä päivässä maailmanlaajuisesti.

– Snowden piileksii aluksi Hongkongissa, mutta matkustaa sitten Moskovaan.

Elokuu:

– Venäjä myöntää Snowdenille turvapaikan vuodeksi.

Syyskuu:

– NSA-paljastukset jatkuvat; viraston kerrotaan pääsevän käsiksi salattuihin sähköposteihin ja rahaliikenteen tietoihin.

Lokakuu:

– NSA:n uutisoidaan seuranneen Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinliikennettä vuodesta 2002.

Joulukuu:

–Ruotsin armeijan radiotiedustelun FRA:n kerrotaan auttaneen Yhdysvaltoja vakoilemaan Venäjän poliittista johtoa ja Baltian aluetta.

Tammikuu:

– Barack Obama ilmoittaa NSA:n toiminnan uudistuksista; tietojenkeruu jatkuu, mutta viraston oikeuksia rajoitetaan.

Maaliskuu:

– NSA:n uutisoidaan kuuntelevan tiettyjen valtioiden koko puhelinliikennettä.

Toukokuu:

– Puolustusministeri Carl Haglund myöntää Suomen tekevän sotilastiedustelussa yhteistyötä NSA:n kanssa, mutta kertoo, ettei se kohdistu kansalaisiin.

Kesäkuu:

– NSA:n kerrotaan keränneen miljoonia ihmisten kasvokuvia netistä uuden tunnistustekniikan avulla.

(STT)

Lähteet: Guardian, Washington Post, Der Spiegel, New York Times.

– Tärkeää on, että Yhdysvallat on avoin ja puhuu asiasta.

Aaltola sanoo, että Yhdysvaltain johtajuus ei ole kiinni vain liittolaismaiden hallituksista vaan myös siitä, että kansalaiset äänestävät sellaisia johtajia, joilla on läheiset suhteet Yhdysvaltoihin.

Maan kannalta on ollut hankalaa, että Snowdenin paljastukset ovat tulleet tipoittain, joten luottamusta on vuoden mittaan koeteltu toistuvasti.

Vastapainona Ukrainan kriisi on lisännyt liittolaisten uskoa Yhdysvaltoihin maan otettua kriisissä aktiivisen roolin.

– Tämä toimii erityisesti suhteessa itäiseen Eurooppaan. Yhdysvaltoja tarvitaan. Snowden on tavallaan vain myrsky vesilasissa, Aaltola katsoo.

"Suojelemme yksityisyyttä"

Presidentti Barack Obaman hallitus on puolustanut Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n laajaa vakoilua muun muassa sillä, että se estää terrori-iskuja sekä Yhdysvaltoja että sen liittolaisia vastaan.

– Meidän olisi pitänyt pystyä selittämään paremmin lainsäädäntöä, johon yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia suojeleva työmme perustuu, lakiasiainjohtaja Robert Litt Yhdysvaltain tiedustelupalvelusta sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Littin mukaan internetissä toimivien yritysten kasvava vastahakoisuus valtion tekemää valvontaa kohtaan voi johtaa tulevaisuudessa tiedusteluvirheisiin.

– Sitten ihmiset ihmettelevät, miksi tiedusteluviranomaiset eivät pystyneet suojelemaan meitä.

"Jokainen hallitus valehtelee"

Entinen sotilasanalyytikko Daniel Ellsberg paljasti vuonna 1971 Yhdysvaltain laajentaneen Vietnamin sodan pommituksia salaa Kambodzhan ja Laosin puolelle. Hän kannustaa muitakin tietovuotoihin.

– Kun viranomaiset ovat varmoja, etteivät he joudu vastuuseen päätöksistään, jopa älykkäät miehet ja naiset ovat valmiita tekemään hulluja päätöksiä, Ellsberg sanoi AFP:lle.

– Jokainen hallitus valehtelee.

Edward Snowden on ollut lähes vuoden Venäjällä. Moni – myös Snowden itse – on arvioinut, ettei hänen kannata palata Yhdysvaltoihin. On jopa arveltu, että kotimaahan palatessaan Snowden viettäisi loppuelämänsä vankilassa.

Entä muuttaako NSA toimintatapojaan paljastusten vuoksi? Mika Aaltola arvioi, että toiminnan läpinäkyvyyttä lisätään, mutta toimintatavat eivät muutu.

– Kyber(maailma) on vähän kuin villi länsi. -- Netissä tapahtuva valvonta tulee lisääntymään, eivätkä sitä harrasta vain valtiot. Enemmän yksityisen ihmisen elämään vaikuttaa isojen yritysten kuten Googlen ja Amazonin tekemä tietojen tarkkailu ja kokoaminen. Se on pysyvä piirre tässä meidän tulevaisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat