Mainos

Palestiinassa haudattiin uhreja, Clinton Israeliin

Palestiinalaiset hautasivat tänään kaksi Länsirannan yhteenotoissa surmansa saanutta nuorta samalla kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton matkusti Israeliin pyrkimyksenä pelastaa Yhdysvalloissa solmittu väliaikainen rauhansopimus.

Clintonin odotettiin saapuvan Israeliin puoliltaöin ensi yönä. Hänestä tulee kolmipäiväisen vierailunsa aikana ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee palestiinalaishallinnossa olevilla alueilla.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat syytti tänään Israelia yrityksistä kasvattaa jännitystä Lähi-idässä juuri Clintonin vierailun alla.

Arafat kertoi Gazassa keskustelleensa Jordanian pääministerin Fayez al-Tarawnahin kanssa palestiinalaisvankien vapauttamisesta. -Toivomme, että heidät vapautetaan, koska heidän vapauttamisensa olisi selvä merkki Israelin hallituksen aikeista toteuttaa Wyejoen sopimus, Arafat sanoi.

Palestiinalaiset ovat osoittaneet kuluneella viikolla mieltään Länsirannalla vaatien Israelia vapauttamaan lisää poliittisia vankeja. Israelilaisjoukkojen kanssa puhjenneissa yhteenotoissa sai eilen surmansa kaksi 18-vuotiasta nuorta, jotka molemmat haudattiin tänään. Tuhannet ihmiset marssivat Qalqilyan kaupungin läpi kantaen toisen uhrin palestiinalaislippuun kiedottua ruumista. -Jumala rakastaa marttyyreita, marssijat huusivat. Palestiinalaiset kehottivat kaikkia ryhtymään Qalqilyassa yleislakkoon, ja kaupat, ravintolat ja koulut pitivät ovensa suljettuina. Toinen nuorista haudattiin Qbeibehin kylässä.

Betlehemin kaupungissa Länsirannalla puhkesi tänään yhteenottoja, kun palestiinalaiset mielenosoittajat heittivät israelilaissotilaita kivillä ja polttopulloilla.

Kiista peruskirjan muuttamisesta

Clintonin vierailua Israeliin ja palestiinalaisalueille ympäröivät valtaisat turvatoimet. Clintonin on määrä tavata vierailunsa aikana sekä pääministeri Benjamin Netanyahu että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat.

Clinton puhuu palestiinalaisten kansallisneuvostolle PNC:lle maanantaina. PLO:n peruskirjaa on tällöin tarkoitus muuttaa lopullisesti niin, että siitä poistetaan Israelin valtion tuhoamista vaativat kohdat. Kansallisneuvostoa suppeampi PLO:n keskusneuvosto hyväksyi muutokset jo aiemmin tällä viikolla.

Israel vaatii, että PNC:n on äänestettävä peruskirjan muuttamisesta, kun taas palestiinalaisten mukaan mitään äänestystä asiasta ei järjestetä.

Netanyahun edustajan David Bar-Illanin mukaan PLO:n peruskirjaa ei nykymuodossaan voida hyväksyä, ja sen kiistanalaiset kohdat voidaan hylätä vain äänestyksessä. -Jos tällaista äänestystä ei järjestetä maanantaina, Israel ei voi jatkaa vetäytymistä Länsirannan alueilta, hän totesi.

Yhdysvaltalaiset virkailijat ovat yrittäneet järjestää Clintonin, Netanyahun ja Arafatin välistä tapaamista maanantai-illaksi. Israelin mukaan ensin on kuitenkin katsottava, mitä PNC:n maanantaisessa kokouksessa tapahtuu.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.