Mainos

Palestiinan valtiolle vahva tuki

Israelin ja Palestiinalaisten pääministerit sekä Yhdysvaltain presidentti George Bush kertoivat kaikki tukevansa palestiinalaisvaltion perustamista.

Palestiinalaisvaltion perustaminen on saanut vahvaa tukea Akaban huippukokouksessa Jordaniassa. Israelin Pääministeri Ariel Sharon korosti Israelin ryhtyvän heti poistamaan juutalaisten laittomia siirtokuntia. Palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas vaati puolestaan palestiinalaisten kansannousun lopettamista. Abbasin mukaan tavoitteena on Israelin ja Palestiinan valtioiden rauhanomainen rinnakkaiselo.

Palestiinalainen Hamas -järjestö sanoo, että aseita ei aiota laskea Abbasin vetoomuksesta huolimatta. Hamas ilmoitti seisovansa palestiinan kansan tukena, eikä aio sallia minkäänlaisia myönnytyksiä Israelilaisille. Juutalaisten siirtokuntien asukkaat ilmoittivat puolestaan vastustavansa pääministeri Ariel Sharonin lupaamien siirtokuntien purkamista.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi Yhdysvaltojen tukevan voimakkaasti palestiinalaisvaltion perustamista ja vapautta. Samalla presidentti muistutti kuitenkin, että Yhdysvallat on sitoutunut vahvistamaan Israelin turvallisuuden juutalaisvaltiona. Bushin mukaan huippukokouksessa saavutettiin "merkittävää edistystä".
Siirtokuntalaiset osoittivat mieltään Jerusalemissa
Juutalaiset siirtokuntalaiset osoittivat mieltään Jerusalemissa keskiviikkona. Ainakin 10000 siirtokuntalaista vastusti Jordaniassa käytyjä neuvotteluja.

Jerusalemiin kokoontuneiden mielenosoittajien kylteissä luki esimerkiksi: "Ei palestiinalaisvaltiolle" ja "Palestiinan valtio on katastrofi Israelille". Mielenosoittajien johtajat sanoivat, että pääministeri Sharon oli kadottanut johtajan kykynsä.

Siirtokuntalaisryhmät kertoivat, että kyseessä oli ensimmäinen useista mielenilmauksista. Ne uhkasivat myös kansalaistottelemattomuudella.

(MTV-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 04.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.