Mainos

Palestiinan riitaisat järjestöt yllätyssopuun – Israel puhkuu raivoa

Vuosia kiistelleet palestiinalaisjärjestöt, maallinen Fatah ja vakavan islamilainen Hamas solmivat eilen yllättäen sovun yhteishallituksesta ja vaalien järjestämisestä palestiinalaisalueilla vuoden kuluessa.

Sopua on tiettävästi hierottu puolitoista vuotta Egyptin johdolla salaisissa neuvotteluissa. Israel on jo ehtinyt tuomitsemaan valtionsa sisällä olevien palestiinalaisalueiden yhteisymmärryksen.

Fatah pitää hallussaan Jordan-joen länsirannan rikkonaista aluetta ja Hamas Gazan kaistaa. Maailman neuvottelukumppanina toimiva palestiinalaisten virallinen johto ja presidentti Mahmud Abbas ovat Länsirannalla ja jyrkän islamilainen Hamas, johtajanaan Ismail Haniya, Gazassa.

Israel on pitkään pitänyt Hamasia kelvottomana neuvottelukumppanina, koska se katsoo Hamasin jatkavan rakettihyökkäyksiä Gazasta Israeliin ja tukevan terrorismia.

Israelilta jyrkkä ei Hamasille

Eilisillan sopuilmoitus johtikin Israelin reagoimaan nopeasti. Jyrkän linjan ulkoministeri Avigor Lieberman ja puolustusministeri Ehud Barak sanoivat heti, ettei Israel tule ikinä hyväksymään Hamasin palestiinalaishallitusta.

Aiemmin Israel on vaatinut, että Hamas tunnustaa Israelin sekä uskottavasti ja kokonaan sanoutuu irti terrorismista. Israel lisäsi aamulla, että se uhkaa käyttää voimatoimia jos se kokee olonsa vaarannetuksi.

Fatah ja Hamas sanovat edustajiensa palaavan Kairoon ensi viikon lopulla allekirjoittamaan sopimuksensa, joka on tiettävästi johtamassa myös molemminpuoliseen poliittisten vankien vapautukseen.

Hallitusneuvotteluiden on määrä alkaa saman tien.

(MTV3- AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.