Mainos

Palestiinalaisvankien vapautukset alkoivat

Israel aloitti eilen palestiinalaisvankien vapauttamisen. Palestiinalaiset pitävät vapautuksia kuitenkin pitkälti hämäyksenä.

Israelin viranomaiset vapauttivat keskiviikkona noin 340 palestiinalaisvankia ja kuljettivat heidät palestiinalaisalueille. Vapautusten toivottiin antavan uutta pontta Lähi-idän rauhanprosessille, mutta vaikutus näyttikin olevan liki päinvastainen. -Toivomme, että tämä ele synnyttää luottamusta ja edistää rauhansuunnitelmaa, sanoi pääministeri Ariel Sharonin neuvonantaja Arnold Perlman.

Vapautetut itse olivat tietenkin tyytyväisiä. Länsirannalla he näyttivät voitonmerkkiä ja hymyilivät leveästi astuessaan ulos bussista, joka toi heidät vankilasta. Mutta palestiinalaisjohto piti vapautuksia ennemminkin hämäyksenä, ja vastalauseensa esittivät myös Israelin oikeisto sekä itsemurhapommitusten uhrien omaiset. "Vapautuksen jälkeen kätenne ovat veressä" oli mieltään osoittaneen israelilaisen Judith Dasbergin viesti Ariel Sharonille.

Palestiinalaiset ovat vaatineet kaikkien noin 6000 palestiinalaisvangin vapauttamista. 340:tä vapautettua pidettiin liian pienenä määränä, ja närää aiheutti myös vapautettujen joukon koostumus. Vapautetuista 159 oli militanteiksi epäiltyjä, joita oli pidetty vangittuina ilman oikeudenkäyntiä. 183 oli puolestaan tuomittu Israelin vastaisesta toiminnasta. 30 vapautetuista olisi joka tapauksessa saanut kärsittyä rangaistuksensa loppuun vielä tässä kuussa, eikä pitkiin rangaistuksiin tuomittuja ollut vapautettujen listoilla.
Temppuja ja teatteria
Sekä palestiinalaisjohto että vapautetut ilmaisivat tyytymättömyytensä tilanteeseen. -Emme voi olla tyytyväisiä, jos vankiloissa on vielä yksikin palestiinalainen. Tämä on miehittäjien temppu, sanoi 27 kuukautta vangittuna ollut Mohammed Abu Daher. -Tämä on merkityksetöntä ja tarkoituksetonta. Tämä on teatteria, jolla yritetään tyynnytellä Yhdysvaltoja, totesi puolestaan ministeri Jasser Abed Rabbo.

Myös Jasser Arafatin edustaja Nabil Abu Rudeina piti vapautusmäärää liian pienenä. -Vapautus oli show mediaa varten, suuri huijaus. Jos kaikkia vankeja ei päästetä vapaaksi, tulitauko rikkoutuu, uhkasi Hamasin johtaja Abdel Aziz Rantisi.

Vapautettuja oli vaadittu allekirjoittamaan vakuutus, jossa he sitoutuvat pidättäytymään iskuista Israelia vastaan. Entiset vangit eivät paperille kuitenkaan kovin paljon painoa panneet. -Olen Islamilaisen jihadin sotilas ja teen mitä ikinä Islamilainen jihad käskee, ilmoitti Hamad al-Smairi.

Tiekartta-rauhansuunnitelmassa ei suoraan edellytetä kaikkien palestiinalaisvankien vapauttamista, mutta siinä vaaditaan aiempien suunnitelmien täytäntöönpanoa, joihin vapautukset sisältyvät.

Erimielisyydet johtivat palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin ja hänen israelilaiskollegansa Ariel Sharonin keskiviikkoisten neuvottelujen peruuntumiseen. Kiistelystä huolimatta ainakin vapautettujen perheet olivat täysin tyytyväisiä tilanteeseen. -Olen niin onnellinen, kiitän Jumalaa, sanoi Taghrid Abdelaziz, joka sai takaisin 21-vuotiaan poikansa Ahmedin 20 kuukauden vankeudesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.