Mainos

Palestiinalaisten pääministeri Korei pyysi eroa

Palestiinalaisten tuore pääministeri Ahmed Korei on pyytänyt eroa tehtävistään. Vielä ei tiedetä, miten presidentti Jasser Arafat on reagoinut.

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Korei on uhannut erota vain kaksi päivää sen jälkeen, kun presidentti Jasser Arafat nimitti hänet hätätilahallituksen johtoon. Erouhkauksen taustalla uskotaan olevan Arafatin kanssa valtaoikeuksista syntynyt kiista.

Palestiinalaisviranomaisen mukaan Korei oli ilmoittanut Arafatille, ettei hän enää halua toimia pääministerinä. Joidenkin palestiinalaislähteiden mukaan Korei jätti jo eronpyyntönsä presidentille. Toisten tietojen mukaan kyseessä oli käsin kirjoitettu lappu, joka ei ollut virallinen eronpyyntö.

Tiedossa ei heti ollut, miten Arafat suhtautui Korein erouhkaukseen. Palestiinalaisviranomaiset kertoivat, että Koreita yritetään suostutella pyörtämään eroaikeensa.

Euroopan unionin johtajat toivoivat, että Korei jatkaa pääministerinä. EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi arvioi, että ero olisi jälleen uusi isku rauhanhankkeelle. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana puolestaan sanoi, että Koreilla on EU:n täysi tuki jatkaa pääministerinä.

Kiistaa ministeristä

Tieto Korein eroaikeista tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun palestiinalaisten parlamentin istuntoa oli päätetty lykätä. Uuden pääministerin oli ollut määrä hahmotella istunnossa parlamentille hallitusohjelmaansa. Arafatin ja Korein kiistan kerrotaan koskevan Nasser Youssefia, jolla uuden hallituksen sisäministerinä olisi turvallisuuskoneiston hallinta.

Arafat halusi lähteiden mukaan erottaa Youssefin, joka tiistaina boikotoi hallituksen virkaanastujaisseremoniaa. Korei taas vastustaa eroa.

Arafatin haluttomuus luopua palestiinalaisten turvallisuuskoneiston hallinnasta oli pääsyitä siihen, että Korein edeltäjä Mahmoud Abbas erosi pääministerin tehtävistä viime kuussa. Arafat julisti sunnuntaina palestiinalaisalueille hätätilan, ja samalla hän nimitti Korein hätätilahallituksen johtoon. Joidenkin palestiinalaisten kansanedustajien mukaan palestiinalaisten perustuslaki ei kuitenkaan tunne hätätilahallitusta ja Korein hallitus tarvitsisi parlamentin hyväksynnän.

Korei itse haluaisi johtaa "tavallista" hallitusta, ei hätätilahallitusta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.