Mainos

Palestiinalaisryhmien taistelut jatkuvat

Presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt Britannian pääministerin Tony Blairin apua konfliktin ratkaisuun. Yhteenotot Fatahin ja Hamasin välillä jatkuvat, vaikka järjestöt sopivat tulitauosta sunnuntain vastaisena yönä.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Gazassa viime yönä solmitusta tulitauosta huolimatta.

Silminnäkijöiden mukaan Fatah- ja Hamas-palestiinalaisjärjestöjen taistelijat tulittivat toisiaan myöhään illalla Gazan kaupungissa. Hamasin mukaan yhteenotto sai alkunsa Fatahin jäsenen ammuttua Hamasin kannattajaa, joka haavoittui.

Aiemmin illalla tuntemattomat hyökkääjät sieppasivat Fatah-liikkeen korkea-arvoisen jäsenen Sufian Abu Zaidan, joka on aiemmassa palestiinalaishallituksessa hoitanut vankikysymyksiä. Zaida vapautettiin myöhemmin illalla.

Päivän aikana siepattiin myös ainakin neljä muuta Fatahin jäsentä ja neljä Hamasin jäsentä, jotka kaikki on vapautettu. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle panttivankien vaihdossa välittäjänä toimivan Islamilainen jihad -liikkeen edustaja. Myös Fatah ja Hamas ovat vahvistaneet panttivankien vapauttamisen.

Illan aikana ainakin yksi Fatah-liikkeen jäsen sai surmansa ja viisi haavoittui tulituksessa Gazan kaistan pohjoisosassa.

Abbas vetosi Blariiin

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vetosi päivällä Britannian pääministeriin Tony Blairiin, jotta tämä auttaisi palestiinalaisalueiden vastaisen taloussaarron purkamisessa. Abbas sanoi olevansa myös valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa.

- Olemme käyneet tärkeitä keskusteluja palestiinalaisalueiden ja Lähi-idän vaikeasta tilanteesta ja keinoista ratkaista tämä kriisi, Abbas sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ramallahissa.

Abbas vakuutti samalla pitävänsä kiinni vaalijulistuksestaan. Hän ilmoitti viime viikolla, että Fatahin ja Hamasin valtakamppailu pyritään ratkaisemaan ennenaikaisilla presidentin- ja parlamenttivaaleilla. Abbas kertoi Ramallahissa vierailleelle Blairille, ettei hän aio kumota päätöstään, vaikka Fatah- ja Hamas-liikkeet ovat sopineet tulitauosta.

Blair kehotti puolestaan koko kansainvälistä yhteisöä tukemaan Abbasia.

- Jos kansainvälinen yhteisö todella tarkoittaa mitä se sanoo tuestaan ihmisille, jotka jakavat tavoitteen kahden valtion ratkaisusta, jotka ovat maltillisia ja jotka ovat valmiita kantamaan vastuunsa, niin silloin on kansainvälisen yhteisön aika reagoida, Blair sanoi.

Blair arvioi, että lähiviikot ovat ratkaisevia sekä palestiinalaisalueiden sisäiselle turvallisuudelle että palestiinalaisten ja Israelin välisten neuvottelujen saamiseksi jälleen raiteilleen. Myös Abbas peräänkuulutti palestiinalaisten ja Israelin rauhanponnisteluiden elvyttämistä. Hän vakuutti olevansa valmis tapaamaan Israelin pääministerin Ehud Olmertin.

- Meidän on tavattava. Me tarvitsemme toisiamme ja meidän on ratkaistava keskinäiset ongelmamme.

Blair tapasi myöhemmin illalla Olmertin, joka sanoi olevansa valmis tapaamaan Abbasin "hyvin pian". Olmertin mukaan nyt on tarpeen tukea Abbasia, joka on ajautunut valtataisteluun hallitusta johtavan Hamas-liikkeen kanssa.

Pelon ilmapiiri

Aseistautuneet palestiinalaisryhmät ottivat aiemminkin päivällä yhteen Gazassa. Silminnäkijöiden mukaan Hamas-johtoisen ulkoministeriön rakennuksen edustalla käytiin tulitaistelu.

Abbasin Fatah-liike ja Hamas sopivat eilen tulitauosta vakavien yhteenottojen jälkeen. Useimmat liikkeet avasivat ovensa aamulla Gazan kaupungissa, mutta asukkaat pelkäsivät levottomuuksien puhkeavan jälleen minä hetkenä hyvänsä.

Ravintolan omistaja Nashwan, 52, kuului niihin, jotka uskoivat bisneksen jatkumiseen. Tulitauon suhteen hän olikin jo epäileväisempi.

- Joka päivä täällä sovitaan jostakin, mutta ei se merkitse mitään. Sopimukset eivät pidä, koska osapuolten johtajat eivät itsekään usko niihin, sanoi ravintoloitsija.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.