Mainos

Palestiinalaisryhmät pohtivat tulitaukoa Israelin kanssa

Palestiinalaisten äärijärjestöt pohtivat maanantaina Gazassa tulitauon solmimista Israelin kanssa Yhdysvaltain tukeman rauhansuunnitelman pelastamiseksi. Neuvotteluissa ei saavutettu läpimurtoa. Israelin pääministeri Ariel Sharon kieltäytyy neuvottelemasta, kunnes iskut loppuvat

Kolmetoista palestiinalaisryhmää on keskustellut Gazassa kahden päivän ajan egyptiläisten välityksellä. Mukana ovat olleet mm. Hamas ja Islamilainen jihad. Ryhmät olivat vaatineet kansainvälisiä takuita siitä, että Israel lopettaa palestiinalaisjohtajiin kohdistetut sotilaalliset iskut ennen kuin palestiinalaiset lopettavat omat iskunsa israelilaisia vastaan.

Egypti oli ääriryhmien mukaan tarjoutunut isännöimään lisäkeskusteluja. -Olemme kuunnelleet ehdotuksia, ja perehdymme niihin vastauksen antamiseksi, sanoi Hamasin hengellinen johtaja Sheikh Ahmed Yassin. Toinen Hamasin edustaja Ismail Abu Shanab sanoi Hamasin haluavan, että Israel lopettaa miehityksen. Lisäksi ryhmä haluaa jatkaa vastarintaa.

Jihadin edustaja Mohammed al-Hindi puolestaan sanoi, että jos hänen ryhmänsä solmii tulitauon, se ei koske juutalaissiirtokuntia eikä Israelin sotilaita. Palestiinalaisten ulkoministeri Nabil Shaath sanoi aiemmin maanantaina, että meneillään ovat vakavat keskustelut. Hän arveli Luxemburgissa, että ääri-islamilainen Hamas saattaisi suostua tulitaukoon jo tiistaina. Hän keskusteli Lähi-idän tilanteesta Luxemburgissa EU:n ulkoministereiden kanssa.
Sharon haluaa iskujen loppuvan ennen neuvotteluiden jatkamista

Israelin pääministeri Ariel Sharon ilmoitti maanantaina maan yleisradiossa, ettei edistystä palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa tapahdu, ennen kuin vastapuolella on "joku, joka haluaa tai pystyy" lopettamaan iskut Israelia vastaan.

-Niin kauan kun palestiinalaisten puolella ei ole ketään, joka haluaisi tai kykenisi taistelemaan terrorismia vastaan, Israel aikoo iskeä terroristeja ja heidän järjestöjään vastaan, Sharon varoitti.

Israelin parlamentti eli knesset hyväksyi pääministeri Sharonin päätöksen, jonka mukaan rauhanneuvotteluissa ei edetä, elleivät palestiinalaiset saa ääriryhmiä kuriin.

Palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin on määrä neuvotella tulitauosta erilaisten Gazan alueen palestiinalaisjärjestöjen, kuten Hamasin kanssa.

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom puolestaan tyrmäsi ehdotukset väliaikaisen tulitauon solmimisesta palestiinalaisten äärijärjestöjen kanssa. Hän korosti Israelin radion haastattelussa, että tulitauon on oltava alusta alkaen sitova ja lopullinen.

Israel torjuu rauhanturvajoukot
Israelin pääministerin Ariel Sharonin edustaja torjui maanantaina Ranskan ehdotuksen rauhanturvajoukon lähettämisestä Lähi-itään. -Israel on hyväksynyt ainoastaan tiekartta-rauhansuunnitelman toteuttamista seuraavien tarkkailijoiden läsnäolon, sanoi Raanan Gissin. -Muille kansainvälisille joukoille ei ole tilaa, hän jatkoi.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana puolestaan sanoi olevan liian aikaista keskustella mahdollisista rauhanturvaajista, joskin ajatus on hänestä "mielenkiintoinen". Palestiinalaiset tukevat ajatusta rauhanturvaajien lähettämisestä Lähi-itään.

Satoja eristyksissä Israelin rajan takana
Sadat palestiinalaiset jäivät maanantaina eristyksiin Egyptin ja Gazan alueen väliin Israelin suljettua Rafahin rajanylityspaikan, Egyptin rajavartiolaitos kertoi. Rajojen väliin jäi noin viisisataa palestiinalaista ja 25 rekka-autoa tavaralastissa.

Egyptin edustajat kertoivat Israelin perustelleen päätöstä turvallisuussyillä. Israel ei kertonut kuinka pitkään sulun olisi määrä kestää. Israel on sulkenut Rafahin rajanylityspaikan useita kertoja palestiinalaisten syyskuussa 2000 alkaneen kansannousun aikana.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.