Mainos

Palestiinalaisministerit tarjoutuivat eroamaan

Lähes kaikki presidentti Jasser Arafatin palestiinalaishallituksen ministerit ovat tarjoutuneet eroamaan. Ministerit jättivät eronpyyntönsä eilen.

Arafatin toimistosta vahvistettiin, että kahdeksastatoista ministeristä kuusitoista on jättänyt eronpyyntönsä. Arafat ei ole toistaiseksi ilmoittanut, hyväksyykö hän eronpyynnöt.

Palestiinalaisten parlamentti vaati torstaina Arafatia vaihtamaan hallituksen kuukauden kuluessa. Parlamentin työryhmä suositti jo alkuviikosta koko hallituksen erottamista ja lahjussyytteen nostamista ministeri Jamil al-Tarifia vastaan.

Lisäksi työryhmä esitti, että Lähi-idän rauhanneuvotteluissa näkyvästi mukana olleen Nabil Shaathin toimia tutkittaisiin. Shaath on kiistänyt syytökset väärinkäytöksistä. Shaath on toinen kahdesta ministeristä, jotka eivät jättäneet eronpyyntöä.

Arafat: Israel julistanut sodan palestiinalaisille

Presidentti Arafat päättää Egyptin -matkansa jälkeen, hyväksyykö hän hallituksensa ministereiden eronpyynnöt, kertoi palestiinalaisten edustaja. Arafat matkusti Kairoon neuvottelemaan presidentti Hosni Mubarakin kanssa Lähi-idän rauhanhankkeen kriisistä.

Israel on julistanut sodan palestiinalaisia eikä niinkään terroristeja vastaan, sanoi palestiinalaisten presidentti Arafat tänään. Arafat tapasi Kairossa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin.

Arafatin mukaan Israelin hallitus oli käyttänyt viimeviikkoista itsemurhaiskua hyväksi ja julistanut sodan "palestiinalaisille, heidän hallinnolleen ja heidän johdolleen eikä suinkaan terrorismille".

Israelin hallitus on vaatinut Arafatia murskaamaan terroristit, jotka ovat vastuussa kahdesta Jerusalemissa keskiviikkona tehdystä pommi-iskusta. Jerusalemilaisella torilla räjähtäneet pommit surmasivat 15 ihmistä ja haavoittivat 170:tä.

Israel on lisäksi keskeyttänyt neuvottelut palestiinalaisten johdon kanssa sekä pidättänyt kymmeniä terroristiepäiltyjä samoin kuin sulkenut palestiinalaisten pääsyn Israeliin Gazasta ja Länsirannalta. Israel on myös vaatinut palestiinalaisia luovuttamaan Israeliin palestiinalaisalueiden poliisipäällikön sekä tunkeutua palestiinalaisten itsehallintoalueille, mikäli Arafat ei ryhdy äärimuslimien pidätykseen.
-Kerroin presidentti Mubarakille Israelin ilmoittamista vaarallisista toimista, joihin on ryhdytty äskettäisen Jerusalemissa tehdyn terroristioperaation jälkeen, Arafat sanoi. Hän lisäsi palestiinalaisten "tuomitsevan täysin" Jerusalemin pommihyökkäyksen.

Arafat vetosi Clintoniin

Arafat sanoi myös, että Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin pitäisi puuttua Lähi-idän tilanteen kehitykseen.
-Yhdysvaltain presidentin puuttuminen asioihin nykyisessä tilanteessa on välttämättömämpää kuin koskaan aiemmin. Ja ainoa ulospääsy tästä kriisistä, johon rauhanprosessi on joutunut on se, että israelilainen osapuoli alkaa uskoa rauhan tärkeyteen, Arafat sanoi.

Clinton on ilmoittanut, että hän lähettää erityislähettiläs Dennis Rossin, Lähi-itään kun pommi-iskujen jälkeen julistettu suruaika on ohi Israelissa. Ulkoministeri Madeleine Albright vierailee Clintonin mukaan Lähi-idässä vasta Rossin käytyä sieltä.
(STT-AFP-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.