Palestiinalaislähde: Rauhanneuvottelut vaikeuksissa

Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat palestiinalaisten mukaan ajautuneet vaikeaan vaiheeseen eikä edistymistä ole näköpiirissä. Camp Davidin neuvottelupaikalla alkoi taas tänään tiivis neuvottelurupeama, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton palasi johtamaan rauhanneuvotteluja.

Clinton, Bill ja Ehud Barak, Camp Davidin rauhanneuvottelut

Bill Clinton ja Ehud Barak Camp Davidissa

Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin neuvonantaja Tayeb Abdel-Rahim kertoi tänään uutistoimisto Reutersille pessimistisen arvionsa neuvottelutilanteesta. Arafatin kanssa eilen puhelimitse keskustellut Abdel-Rahimin kiisti arvelut, joiden mukaan monissa asiakohdissa olisi päästy liki yhteisymmärrykseen. -Sopua ei ole saavutettu Jerusalemista, rajoista, talousasioista, pakolaisista, turvallisuusjärjestelyistä, juutalaissiirtokunnista eikä vesihuollosta, hän sanoi. Hänen mukaansa Arafat pitää neuvottelutilannetta vaikeana, koska missään kysymyksessä ei ole tapahtunut edistystä.

Yhdysvaltain presidentin loma-asunnolla Camp Davidissa alkoi tänään jo 14. neuvottelupäivä.
-Camp Davidin neuvottelujen kohtalo ratkeaa kahden päivän aikana, ennusti puolestaan Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Shlomo Ben-Ami tänään Israelin armeijan radion haastattelussa.

Neuvottelut taas Clintonin johdossa

Clinton tapasi heti Camp Davidiin päästyään ulkopoliittisia neuvonantajiaan, muun muassa ulkoministeri Madeleine Albrightin. Hän tapasi palattuaan myös Israelin pääministerin Ehud Barakin ja palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin.

Clinton, Bill ja Jasser Arafat, Camp Davidin rauhanneuvottelut

Clinton saapui neuvottelupaikalle varhain aamuyöllä Suomen aikaa.
-Pidän sormeni ristissä, sanoi Japanista G8-kokouksesta palannut Clinton. Israelilaislähteiden mukaan neuvottelujen 14. päivänä on tarkoitus aloittaa 24 tunnin rutistus, jotta rauhansopimuksen suurimmasta esteestä, Jerusalemin asemasta, saataisiin sovittua. Palestiinalaisosapuoli odottaa Yhdysvalloilta uutta esitystä Jerusalemin asemasta sen jälkeen, kun se hylkäsi esityksen Itä-Jerusalemin yhteishallinnosta.

Israelilaisten mukaan jo muutaman tunnin kuluttua Clintonin paikalle saapumisesta tiedettäisiin, saadaanko kokouksessa aikaan minkäänlaista sopua. Pääministeri Ehud Barakin puhemies Gadi Baltiansky oli sanonut Israelin armeijan radiolle, että Israelin valtuuskunta on valmis pakkaamaan maanantaina matkalaukkunsa, jos läpimurtoa palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa ei tapahdu.

Jerusalem pahin kiistakapula

Pahin ongelma neuvotteluissa on yhä Jerusalemin kohtalo. Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Mahmud Abbas on jo sanonut, että rauhansopimusta ei synny ilman päätöstä Jerusalemin asemasta. Palestiinalaiset eivät halua hyväksyä mahdollista osittaista rauhansopimusta, jonka mukaan Jerusalemin asemasta päätettäisiin myöhemmin.

Neuvottelulähteiden mukaan palestiinalaisosapuoli odottaa Yhdysvalloilta uutta esitystä Jerusalemin asemasta sen jälkeen, kun se hylkäsi esityksen Itä-Jerusalemin yhteishallinnosta. Israelin puolustusministeri Yossi Bellin sanoi kuitenkin eilen Israelissa, että kiista Jerusalemista on ratkaistavissa.
-Se on enemmän symbolinen ongelma kuin mitään muuta, hän sanoi.
(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat