Mainos

Palestiinalaisjoukot valvomaan omiaan

Palestiinan turvallisuusjoukkojen on tarkoitus estää ääriainesten iskut israelilaiskohteisiin ja näin luoda edellytykset rauhanneuvottelujen aloittamiseksi.

Palestiinalaiset turvallisuusjoukot jatkoivat ryhmittymistään Gazan kaistan pohjoisosiin aamulla, Israelin armeijan radio kertoi. Operaation tarkoituksena on estää ääriainesten iskut israelilaiskohteisiin ja näin luoda edellytykset rauhanneuvottelujen aloittamiseksi uudelleen Israelin ja palestiinalaisten kesken.

Satoja turvallisuusjoukkojen sotilaita ryhmittyi Beit Hanounin ja Beit Lahijan kaupunkeihin Gazan pohjoisosaan. Myös Khan Junisin pakolaisleirin alueelle Gazan eteläosassa saatiin vahvistuksia, radio kertoi.

Palestiinalaislähteiden mukaan Gazan pohjoisosaan on sijoitettu noin 2 000 puolisotilaallisten poliisijoukkojen jäsentä.

- Meidän ohjeemme ovat selkeät: valvoa näitä alueita ja pysäyttää hyökkäykset, sanoi palestiinalaisupseeri Ismail al-Dahdouh, joka johti sadan poliisin joukkoa. Kovin järeitä keinoja estää ääriryhmien hyökkäyksiä palestiinalaisilla ei kuitenkaan ole. Jos hyökkäystä suunnittelevaan ryhmään törmätään, keinot ovat vähissä, al-Dahdouh myönsi.

- Vältämme joutumasta yhteenottoon heidän kanssa ja yritämme puhua heille myönteisessä hengessä.

Yritys palkittiin

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas neuvotteli aiemmin viikolla Gazassa militanttien palestiinalaisjärjestöjen edustajien kanssa väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Varsinaista läpimurtoa ei saatu aikaan, mutta myönteinen kehitys sai Israelin pääministerin Ariel Sharonin ilmoittamaan turvallisuusyhteistyön jatkamisesta palestiinalaisten kanssa.

Sotilaiden sijoittamisesta sovittiin eilen Israelin kanssa, kun Israel hyväksyi palestiinalaisten viranomaisten suunnitelman palestiinalaisjoukkojen turvallisuustoimista Gazan kaistalla. Israelin hallitus on toistuvasti vaatinut palestiinalaishallintoa panemaan alueen ääriryhmät kuriin.

Peres kiitteli Abbasin tehokkuutta

Israelin varapääministeri Shimon Peres suitsutti tänään kiitosta Abbasin ripeille toimille ääriryhmien iskujen lopettamiseksi.

- Abu Mazenin (Abbasin) ensi toimet ovat todella vaikuttavia, eivät pelkästään hänen sanansa vaan myös hänen käytännön toimensa, työväenpuoluetta johtava Peres sanoi Israelin radiossa.

- Tilanne on parempi kuin odotimme, mutta se ei tarkoita etteikö ongelmia olisi. -- Toivomme, että tämänkaltainen toiminta jatkuu, Peres lisäsi.

Myös Sharonin lähipiiri ylisti palestiinalaisten uutta presidenttiä.

- Olemme täysin tyytyväisiä kehitykseen kentällä. Tämä on seurausta painostuksesta, jota Israel ja myös Amerikka ja Eurooppa ovat kohdistaneet Abu Mazeniin, sanoi Sharonin korkea-arvoinen avustaja käyttäen hänkin Abbasista tämän taistelijanimeä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.