Mainos

Palestiinalaisilta vaaditaan lisää toimia terrorismin ehkäisemiseksi

Lähi-idän rauhanhanketta johtava kvartetti tarjoaa palestiinalaisille keppiä ja porkkanaa.

Lähi-idän rauhanhanketta johtava nelikko on kehottanut palestiinalaisten johtajia ryhtymään heti toimiin Tel Avivin pommi-iskun tekijöiden kiinnisaamiseksi. Nelikko tuomitsi samalla voimakkaasti perjantain iskun, joka mursi Lähi-idässä vallinneen tulitauon.

Yhdysvaltain, Venäjän, EU:n ja YK:n muodostama kvartetti vaati palestiinalaisilta myös "lisää ja vahvempia" toimia terrorismin estämiseksi. Samalla palestiinalaisia ja israelilaisia kehotettiin jatkamaan rauhanhanketta.

Vastapainoksi palestiinalaisille tarjottiin tukea itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamiselle.

- Pyrimme luomaan perustan onnistuneelle kehitykselle tiekartan ja kahden valtion mallin kautta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Palestiinalaiset kiirehtivät ilmaisemaan tyytymättömyytensä lausuntoon. Nimettömänä esiintyneen palestiinalaisviranomaisen mukaan palestiinalaiset ovat tuominneet iskun, mutta Israelin asettamat matkustusrajoitukset haittaavat iskun tekijöiden löytämistä.

Kokouksen isäntä Britannian pääministeri Tony Blair vakuutti puolestaan, etteivät terroristit pysty tuhoamaan Israelin ja palestiinalaisten rauhansuunnitelmaa.

- He eivät onnistu Palestiinassa, he eivät onnistu muualla, he eivät onnistu Israelissa, Blair sanoi.

Kvartetti tapasi Lontoossa palestiinalaishallinnon uudistuksia käsitelleen kokouksen yhteydessä. Kokoukseen osallistui ulkoministereitä paristakymmenestä maasta. Mukana olivat muun muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas, Condoleezza Rice Yhdysvalloista ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Apua vaalien järjestämiseen

Palestiinalaisille tarjottiin tukea parlamenttivaalien järjestämisessä ja järjestyksen ylläpidossa, kun Israel vetää siirtokuntalaisensa miehitetyltä Gazan kaistalta. Palestiinalaisten turvallisuusjoukoille luvattiin apua Israelia vastaan tehtävien iskujen lopettamiseksi.

Palestiinalaiset puolestaan lupasivat jatkaa turvallisuusrakenteensa uudistuksia, taistella korruptiota vastaan ja pitää vaalit aikataulun mukaisesti heinäkuussa. Kokouksessa muistutettiin myös, että tiellä rauhaan tarvitaan suoria neuvotteluja, joiden on määrä johtaa "vakaan ja turvallisen Israelin sekä itsenäisen, elinkelpoisen ja demokraattisen Palestiinan valtion rinnakkaineloon rauhan ja turvallisuuden vallitessa".

Israel sanoo olevansa sitoutunut toteuttamaan tiekarttaa, mutta sen mukaan rauhanneuvottelut voidaan aloittaa vasta, kun palestiinalaishallinto on saanut ääriryhmät kuriin ja Gazan tyhjentäminen on saatu päätökseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 02.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.