Mainos

Palestiinalaiset valmistautuvat vaaleihin

Palestiinalaisalueella ei ole järjestetty vaaleja kahdeksaan vuoteen. Arafatin suosituin seuraajaehdokas harkitsee ehdokkuutta israelilaisvankilasta käsin.

Marwan Barghoutin

Palestiinalaisjohto on ryhtynyt valmistelemaan presidentti Jasser Arafatin seuraajan valintaa Ramallahissa.

Pääministeri Ahmed Qurie vakuuttaa, että presidentinvaalit pidetään 60 päivän kuluessa - tammikuun 9:een päivään mennessä kuten laki määrää. Paikallisvaalit järjestetään jo joulukuussa ja parlamenttivaalit vuoden 2005 ensimmäisen neljänneksen aikana, Qurie kertoi. Presidentinvaalin päivämäärä ei ole vielä päätetty.

Israelin toivotaan vetävän joukkonsa pois palestiinalaisalueilta vaalivalmistelujen edesauttamiseksi. Palestiinalaishallinnon edustaja Nabil Abu Rdainah on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se painostaisi Israelia kotiuttamaan sotilaansa miehitetyiltä alueilta.

Vaaliviranomaiset ovat puolestaan pyytäneet kansainvälistä apua rekisteröidäkseen Israelin hallussa olevan Itä-Jerusalemin äänestäjät, joita on arviolta 220 000-250 000.

Barghouti elinkautisvankeudessa

Palestiinalaisalueilla ei ole järjestetty vaaleja sitten vuoden 1996, jolloin Arafat valittiin presidentiksi ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Viime kuussa tehdyn mielipidetiedustelun mukaan Arafatin jälkeen suosituin presidenttiehdokas olisi entinen Länsirannan Fatah-johtaja Marwan Barghouti. Hän kärsii israelilaisvankilassa viittä elinkautista vankeusrangaistusta terrorismista.

Israel on torjunut jyrkästi ajatuksen Barghoutin vapauttamisesta. Brittilehti Guardianin mukaan Barghouti on pohtinut mahdollisuutta asettua presidenttiehdokkaaksi vankeudesta käsin.

Palestiinalaisten "Moosekseksi" kutsuttu Barghouti on monen maanmiehensä silmissä ainoa johtohahmo, joka kykenisi sekä neuvottelemaan Israelin kanssa että suitsimaan militantit ääriryhmät.

Häntä pidetään neljä vuotta sitten alkaneen kansannousun johtohahmona, vaikka hän on itse korostanut kansan roolia intifadassa. Hän kehotti Arafatin kuoltua palestiinalaisia jatkamaan vastarintaansa.

Kuolinsyy askarruttaa

Arafatin kuolinsyyn arvailu jatkuu edelleen Länsirannalla.Arafatin sukulainen ja palestiinalaishallinnon YK-lähettiläs Nasser al-Qidwa epäilee, että Arafat olisi myrkytetty.

- Se on voimakkain epäilymme. Jos kyse olisi normaalista kuolemasta, diagnoosi olisi onnistuttu tekemään tähän mennessä, hän sanoo turkkilaisen Vatan-sanomalehden haastattelussa.

Hänen mukaansa Arafatin sairaus oli niin monimutkainen, ettei diagnoosinteko onnistunut.

Arafatin henkilääkäri Ashraf al-Kurdi on vaatinut Arafatin kuolinsyyn selvittämistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.