Mainos

Palestiinalaiset muodostavat yhteishallituksen

Palestiinalaiset toivovat, että niin sanottu kansallisen yhtenäisyyden hallitus auttaisi lopettamaan alueen kansainvälisen saarron.

Palestiinalaiset yrittävät päästä eroon kansainvälisestä saarrosta muodostamalla uuden, laajapohjaisen hallituksen. Pääministerinä jatkaa näillä näkymin äärijärjestö Hamasin Ismail Hania, mutta mukaan tulee myös presidentti Mahmud Abbasin maltillinen Fatah-ryhmä.

- Olemme viimeistelleet kansallisen yhtenäisyyden hallituksen ohjelman sisällön. Voimme toivottavasti alkaa muodostaa hallitusta lähipäivinä, Abbas arvioi.

Länsimaat katkaisivat avustuksensa palestiinalaishallinnolle, kun Hamas voitti tammikuussa parlamenttivaalit ja nousi hallitusvastuuseen. Yhteydenpito presidentti Abbasiin on samaan aikaan jatkunut.

Palestiinalaisten ahdinkoa on pahentanut virkamiesten lakko. Yli 160 000 palestiinalaishallinnon työntekijää lopetti työt tämän kuun alussa, koska he eivät ole saaneet palkkoja rahojen loputtua. Presidentti Abbas on kehottanut tänään lakkoilijoita palaamaan töihin.

Hamas ajaa yhä Israelin tuhoa

Britannian pääministeri Tony Blair arvioi viikonloppuna, että kansainvälinen yhteisö voisi tietyin ehdoin hyväksyä yhteishallituksen. Hallituksen pitäisi hänestä ensin tunnustaa Israel, pidättyä väkivallasta ja hyväksyä tähänastiset rauhansopimukset. Yhdysvaltain mukaan myös Fatahia uhkaa eristäminen, jos hallitus ei hyväksy ehtoja.

Nykyinen hallituspuolue Hamas haluaisi tuhota Israelin ja perustaa tilalle islamistisen valtion. Fatah puolestaan ajaa palestiinalaisvaltiota, joka käsittäisi ainoastaan Länsirannan ja Gazan kaistan.

Hamas toisti jälleen tänään, että järjestö ei koskaan tunnusta Israelia. Yhtenä mahdollisena ratkaisuna on pidetty epäsuoraan tunnustamista.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.