Mainos

Palestiinalaiset keskeyttivät rauhanneuvottelut Israelin kanssa

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on katkaissut rauhanneuvottelut Israelin kanssa.

Abbas vaati loppua Israelin hyökkäyksille, joissa on viiden viime päivän aikana kuollut yli sata palestiinalaista Gazassa.

Palestiinalaiset katkaisivat myös muut suhteet Israeliin. Abbas ei kuitenkaan julistanut palestiinalaisvaltiosta käytäviä rauhanneuvotteluja kokonaan päättyneiksi.

Israelin mukaan hyökkäyksissä on kyse itsepuolustuksesta, koska palestiinalaistaistelijat eivät ole lakanneet ampumasta raketteja Gazasta Israeliin.

- Israelilla ei ole aikomusta lopettaa taistelua terrorijärjestöjä vastaan hetkeksikään, pääministeri Ehud Olmert sanoi hallitukselle. Päinvastoin Israel väläytti Gazan sotilasoperaation laajentamista.

Israelin pääneuvottelijan, ulkoministeri Tzipi Livnin edustajan mukaan Abbasin päätös keskeyttää rauhanneuvottelut on virhe. Hän sanoi toivovansa, että neuvotteluja päästään jatkamaan pikaisesti.

Länsirannalla osoitettiin mieltä

Israel on jatkanut edelleen Gazan moukarointia. Surmansa sai kaksivuotias palestiinalaistyttö, kaksi muuta siviiliä ja kolme taistelijaa. Etelä-Israeliin puolestaan iskeytyi yhdeksän rakettia ja neljä ihmistä haavoittui.

Länsirannan palestiinalaisalueella puhkesi Israelin vastaisia mielenosoituksia. Teini-ikäinen poika sai surmansa ja kymmeniä ihmisiä haavoittui yhteenotoissa israelilaissotilaiden kanssa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon syytti Israelia liiallisesta voimankäytöstä. Hän vaati loppua ilma- ja maahyökkäyksille, jotka surmasivat eilen yli 60 ihmistä. Päivä oli verisin palestiinalaisalueilla 1980-luvun jälkeen.

Ban Ki Moon puhui Gazan tilanteen vuoksi pidetyssä YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunnossa. Turvaneuvosto sanoi olevansa syvästi huolissaan siviilien kuolemista niin Etelä-Israelissa kuin Gazassakin. Se vaati loppua väkivallalle.

EU:n puheenjohtajamaa Slovenia tuomitsi Israelin hyökkäykset suhteettomina ja sanoi niiden rikkovan kansainvälistä oikeutta vastaan. Samalla se vaati myös palestiinalaisia lopettamaan raketti-iskunsa.

- Kaikella kunnioituksella, kenelläkään ei ole oikeutta saarnata moraalista Israelille, joka vain turvautuu alkeelliseen itsepuolustukseen, Olmert kommentoi arvostelua.

YK-järjestön johtaja kauhuissaan Gazan tilanteesta

YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n johtaja Karen Abu Zajd sanoo olevansa kauhistunut Gazan tilanteesta. Samalla hän tuomitsi kummankin osapuolen veriteot.

- Olen kauhuissani Gazan tilanteesta. Kuolonuhrien, joiden joukossa on viattomia siviilejä, naisia ja lapsia, määrä nousee tunti tunnilta, Zajd sanoi.

- Vetoan kansainväliseen yhteisöön, jotta se auttaisi lopettamaan tämän tappavan ja tuhoavan väkivallan, hän lisäsi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.