Mainos

Palestiinalaiset ja Israelin oppositio syyttävät Netanyahua

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sai tänään osakseen kärkevää arvostelua hänen asetettuaan uusia ehtoja israelilaisjoukkojen vetäytymiselle Länsirannalta.

Palestiinalaisten ja Israelin opposition mukaan Netanyahu käyttää hyväkseen yksittäistä kahakkaa pelastaakseen rakoilevan hallituksensa. Satunnaiset yhteenotot jatkuivat palestiinalaisalueilla myös torstaina.

Netanyahu uhkasi keskiviikkona, etteivät joukot toteuta seuraavaa vetäytymistään sovitusti 18. joulukuuta, jos palestiinalaiset eivät ilmoita luopuvansa aikeista julistaa itsenäinen valtio ja lopeta vaatimasta terroritekoihin syyllistyneitä poliittisia vankeja vapaaksi.

Netanyahun uhkauksen taustalla oli eilinen välikohtaus, jossa palestiinalaisjoukko pahoinpiteli israelilaisen sotilaan ja uudisasukkaan Länsirannalla. Mukiloinnin kohteeksi joutuneet saivat vain vähäisiä vammoja, mutta Israelin televisio näytti välikohtausta useaan otteeseen lähetyksissään.

Netanyahu sanoi tänään hallituksella olevan todisteita siitä, että palestiinalaisten itsehallintoviranomaiset olivat kiihottaneet väkijoukkoa pahoinpitelyyn ja syytti heitä Yhdysvalloissa solmitun rauhansopimuksen rikkomisesta. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat toisti samansisältöisen syytöksen Netanyahun suuntaan tämän esitettyä uusia vaatimuksia joukkojen vetäytymiselle.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja totesi, ettei uusien vaatimuksen esittäminen ole sopivaa. Suhteiden kärjistymien uudelleen saattaakin varjostaa presidentti Bill Clintonin reilun viikon kuluttua alkavaa matkaa palestiinalaisalueille ja Israeliin. Israelin opposition mukaan kyse on Netanyahun yrityksistä pitää hallituksensa koossa. Tämän puolesta puhui se, että kaksi äärikansallismielistä hallituksen pikkupuoluetta ilmoitti tänään peruvansa hankkeen Netanyahun hallituksen kaatamiseksi.

-Tämä oli odotettavissa, Netanyahu yrittää päästä eroon itse allekirjoittamastaan Wyejoen sopimuksesta, työväenpuolueen Yossi Beilin arvioi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.