Mainos

Palestiinalaisalueilla vältyttiin levottomuuksilta

Palestiinalaisten itsehallintoalueilla ja Itä-Jerusalemissa ei puhjennut pelättyjä yhteenottoja muslimien perjantairukousten päätyttyä. Väkivaltaisuuksia pidettiin todennäköisenä Washingtonin huippukokouksen jälkeen, koska palestiinalaiset pitävät kokousta epäonnistuneena.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan presidentti Jasser Arafat oli antanut poliisivoimilleen ohjeet rauhoittaa ihmisiä ja estää yhteenotot. Myös israelilaiset turvallisuusjoukot olivat runsaslukuisina liikkeellä. Israel oli sijoittanut 3000 poliisia Al Aqsan moskeijan ympäristöön ja muille Itä-Jerusalemin arabialueille.

Sadat palestiinalaisnuorukaiset kerääntyivät tänään Al Aqsan moskeijan edustalle osoittamaan mieltään Israelia vastaan. Mielenilmaus jäi kuitenkin lyhyeksi muslimipappien kehotettua väkijoukkoa hajaantumaan. Israelin poliisin mukaan nuoret heittelivät poliiseja kivillä, mutta palestiinalaiset kiistivät tiedon. Poliisit eivät tällä kertaa tunkeutuneet moskeijan alueelle estämään mielenosoitusta. Tuhansia juutalaisia siirrettiin Itkumuurilta moskeijan alapuolelta suojaan kaiken varalta.

Viime perjantaina sadat mielenosoittajat ottivat yhteen israelilaisten poliisien kanssa moskeijan ympäristössä rukoushetken jälkeen. Levottomuudet alkoivat, kun Israel avasi uuden sisäänkäynnin maanalaiseen käytävään Al Aqsan moskeijan läheisyydessä. Levottomuuksissa sai surmansa 58 palestiinalaista ja 15 israelilaista sotilasta.

Israel aikoo myös perustaa puskurivyöhykkeitä Israelin ja palestiinalaisten hallussa olevien alueiden väliin Gazan alueella ja Länsirannalla. Virallisten lähteiden mukaan vyöhykkeillä olevien palestiinalaisten poliisien tulisi olla aseettomia tai kantaa vain pistooleja.

Christopher Lähi-itään

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoitti tänään, että ulkoministeri Warren Christopher matkustaa Lähi-itään viikonvaihteessa aloittaakseen neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Neuvotteluissa on tarkoitus käsitellä asioita, jotka jäivät auki tällä viikolla pidetyssä Lähi-idän huippukokouksessa. Hallituslähteiden mukaan Christopher tapaa erikseen Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.