Pakotelistalle joutuneen Paanasen oikeusriitaan yllätyskäänne – jutun keskiössä luksuslentoyhtiö

Vantaan käräjäoikeuden oli määrä antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa pakotelistalle joutuneen liikemies Kai Paanasen lentoyhtiötä koskevassa riita-asiassa.

Lentoyhtiö Airfixin pienomistaja Cloudex oli vienyt riidan käräjäoikeuteen, koska se katsoi, että sitä oli vedätetty upporikkaan venäläisen liikemiehen Gennadi Timtshenkon kavereiden välisessä osakekaupassa.  

MTV Uutisten erikoisraportti 20.9.2015 paljasti pakotelistalle joutuneiden liikemiesten erikoiset järjestelyt. 

Ystävien kesken – näin Putinin kaverin luksuslentoyhtiö junailtiin suomalaiselle liikemiehelle

Käräjäoikeus kuitenkin ilmoitti juuri, että asianosaiset ovat yhdessä ilmoittaneet neuvotelleensa sovinnosta. Tiedotteen mukaan osapuolet ovat pyytäneet, että käräjäoikeus lykkää ratkaisun antamista "sovinnon yksityiskohtien varmistamiseksi". 

Osapuolet näyttävät myös sopineen, että tiedotusvälineille ei kommentoida nyt mitään. 

Puhelimitse tavoitettu Cloudex Oy:n toimitusjohtaja Kari Kankkunen tyytyi vain vahvistamaan käräjäoikeuden tiedon. 

– Joo näin se on. Ei mitään muuta voi nyt sanoa. 

Käräjäoikeus tiedottaa asiasta uudelleen viimeistään ensi viikon alussa. 

Kyseinen lentoyhtiö oli pitkään Timtshenkon omistuksessa ja se operoi muun muassa venäläisten liikemiesten luksuskoneita.

Timtshenkon lentoyhtiötä myytiin kavereiden kesken

Riita-asiassa on kyse osakekaupasta, jonka lentoyhtiön enemmistöomistaja teki Paanasen SET-yhtiön kanssa keväällä 2014. Poikkeukselliset järjestelyt paljastettiin MTV Uutisten erikoisraportissa vajaa kuukausi sitten. 

Myyjä oli IPP-yhtiö, joka oli siirtynyt muutamia kuukausia aiemmin Petr Kolbinin haltuun hänen ystävältään Timtshenkolta. 

Timtshenko joutui maaliskuussa 2014 Yhdysvaltain Ukraina-pakotelistalle, minkä jälkeen hän myi loputkin omistukset IPP:stä ystävälleen ja yhtiökumppanilleen Kolbinille.

Ongelmaksi kuitenkin muodostui Euroopan ilmailuviranomaisten vaatimus, jonka mukaan lentoyhtiöstä yli puolet pitää olla eurooppalaisessa omistuksessa. Timtshenkolla on Suomen kansalaisuus, Kolbinilla ei. 

Tämän jälkeen Kolbinin IPP-yhtiö myi puolet Airfixistä Paanasen SET-yhtiölle 400 000 eurolla. Myyjä myös lainasi rahat kauppaan ja antoi vielä takuut tulevien vuosien tappioiden varalle. 

Airfixin pieni vähemmistöosakas Cloudex pitää kauppaa törkeän alihintaisena ja katsoo, että sitä estettiin käyttämästä yhtiössä ollutta lunastuslauseketta. Cloudex pitää laittomana sitä, että yhtiökokous poisti lunastuslausekkeen yhtiöjärjestyksestä toukokuussa 2014 vastoin Cloudexin tahtoa.

Paanasen puoli taas sanoo, että Cloudex ei todellisuudessa koskaan halunnutkaan lunastaa osakkeita ja oikeusriita on vain röyhkeä yritys rahastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat