Mainos

Pakolaisvirta Slovakiasta Suomeen jatkuu

Suomeen odotetaan lähipäivinä uutta slovakialaisten romanipakolaisten virtaa. Eilen Suomeen saapui vajaan parinkymmenen hengen ryhmä, kun juhannuksen alla maahan saapui kaikkiaan yli 360 romanipakolaista. Pakolaiset on sijoitettu lähinnä Alavuden vastaanottokeskukseen sekä muihin keskuksiin.

Johtaja Matti Saarelainen Ulkomaalaisvirastosta pitää todennäköisenä, että pakolaisvirta Slovakiasta Suomeen jatkuu. Se saattaa Saarelaisen mukaan johtua mm. siitä, että Suomeen viime vuonna ja tämän vuoden alussa tulleet Slovakian romanipakolaiset ovat todennäköisesti välittäneet viestiä perillepääsystään. Saarelaisen mukaan tähän viittaa se, ettei muissa maissa vastaavaa romanivirtaa ole tapahtunut.

Tietoja romanien turvapaikkahakemuksista ei anneta. Ulkomaalaispoliisin mukaan pakolaisten kuulustelut ovat salassa pidettävää ainesta. Myöskään tietoja siitä, kuka pakolaiset on matkalle järjestänyt, ei anneta. Tiedossa kuitenkin on, että Slovakian romanit ovat kokeneet maassaan eriasteista julmuutta ja syrjintää.

Tapauksesta saataneen tarkempaa tietoa vasta Ulkomaalaisviraston päättäessä mahdollisista turvapaikoista. Matti Saarelaisen mukaan ensimmäiset Slovakian romanien turvapaikkapäätökset tehtäneen loppukesästä tai alkusyksystä.

Häkämies kiirehtii turvapaikkakäsittelyä

Sisäasianinministeri Kari Häkämies kiirehtii Slovakian turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyä. Häkämies on pyytänyt ulkomaalaisvirastoa nopeuttamaan Slovakian pakolaisten turvapaikkahakemusten käsittelyä. Ministeri Häkämies sanoo, että turvapaikkahakemus voidaan käsitellä nopeutetusti, jos sitä voidaan pitää ilmeisen perusteettomana. Valitusvaiheineen turvapaikkahakemusten käsittely kestää useita kuukausia.

Häkämies haluaa myös herättää keskustelua siitä, miten EU-jäsenyyttä hakevan maan kansalaisten turvapaikkahakemusten kanssa tulisi menetellä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.