Mainos

Pakolaisvirrat Kosovosta kasvavat

Jugoslavian joukot ovat yhä kiihdyttäneet Kosovon albaanien karkotuksia sekä heidän kotiensa polttamista ja ryöstelyä, kerrottiin Nato-lähteistä Brysselissä tänään. Ilmahälytyssireenit alkoivat jälleen illalla soida Belgradissa.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi pakolaisvirtojen kasvavan ja pakolaisten olojen pahenevan. Yli miljoona Kosovon albaania on kuluneen kuukauden aikana paennut tai pakotettu pakenemaan kodeistaan, sanoi Britannian apulaispuolustusministeri Doug Henderson lauantaina. Kosovoa ympäröivissä maissa on 56 0000 pakolaista ja Kosovon sisällä on saman verran pakolaisia, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan.

Vuorokauden kuluessa oli Albaniaan, Makedoniaan ja Montenegroon paennut 25 000 Kosovon albaania, arvioi UNHCR tänään. Albanian pohjoisosassa sijaitsevaan Kukesiin oli eilisen jälkeen saapunut 14 000 uutta pakolaista. Kylmyys ja sade pahensivat entuudestaan pakolaisten oloja.

Huono sää supisti myös Naton pommituksia. Sotilasliitto joutui perumaan suuren osan kaavailluista pommituslennoista. Jugoslavian tiedotusvälineiden mukaan pääkaupunkia Belgradia ei pommitettu lauantain vastaisena yönä - ensi kerran moneen yöhön.

Naton pakolaisoperaation käyntiin

Nato käynnisti tänään virallisesti Albaniassa Liittoutunut turvapaikka -operaation. Sen avulla Nato auttaa Albanian viranomaisia ja UNHCR:ää pakolaistulvan hoidossa. Operaatiota johtaa brittikenraali John Reith, jonka komentoon kuuluu 7300 sotilasta. Heistä on Albaniaan saapunut vasta noin puolet. Joukkojen pääosa, 1100 miestä, on italialaisia. Amerikkalaisia on runsaat 800 ja ranskalaisia 400.

Albaniaan on jo tullut 32 0000 pakolaista Kosovosta, ja Albanian viranomaiset kertoivat noin 100 000 ihmisen olevan vielä liikkeellä Kosovossa kohti Albaniaa. Kosovosta on paennut tai ajettu pakoon 55 0000 ihmistä sen jälkeen kun Nato aloitti ilmahyökkäykset Jugoslaviaa vastaan 24. maaliskuuta, UNHCR arvioi eilen. Makedoniassa pakolaisia on 130 000, Montenegrossa 74 000, Bosniassa 31 000, Turkissa 10 000, Kroatiassa 6000 ja Bulgariassa 2300.

Albaniaan pakolaisia vyöryi tänään tuhannen ihmisen tuntivauhdilla.
-Pyydämme apua. Emme tiedä, mihin sijoittaa saapujat, sanoi UNHCR:n tiedottaja Jacques Franquin.
UNHCR on jo aiemmin sanonut, että Kosovoa ollaan tyhjentämässä albaaneista. Samaan aikaan tulee yhä lisää tietoja pakolaisin kohdistuneista raakuuksista.

Makedonia ei halua lisää pakolaisleirejä

Makedonian hallitus ilmoitti tänään, että se ei suostu enää uusien pakolaisleirien avaamiseen alueelleen.
-Makedonia ei halua maasta valtaisaa pakolaisleiriä, sanoi Makedonian puolustusministeri Nikola Kljucev.
Makedoniaan olisi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan perustettava kiireisesti uusia pakolaisleirejä. Myös EU ja Nato haluavat uusien leirien perustamista.

Makedonian hallitus pelkää, että maahan on tulossa vielä 100 000 uutta pakolaista siellä entuudestaan olevien 130 000:n lisäksi. Makedonian asukasluku on 2,2 miljoonaa ja tästä määrästä on albaaneja virallisten tilastojen mukaan 23 prosenttia. Epäviralliset arviot puhuvat 30 prosentin osuudesta.

Makedonian hallitus pelkää albaanipakolaisten virran järkyttävän etnistä voimatasapainoa maassa. Puolustusministeri Kljucev sanoi EU:n edustajien uhkailleen, että Makedonian yritykset päästä EU:n jäseneksi vaikeutuvat, jos maa ei perusta vielä uusia pakolaisleirejä kuuden entisen lisäksi.
-Makedonian hallitus ei hyväksy Naton ja Euroopan unionin harjoittamaa kiristystä, kirjoitti maan johtava lehti Dnevnik tänään.
(STT-DPA-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.