Mainos

Pakolaisten leireiltä pääsy pitkittyy

Makedoniassa ja Albaniassa olevat Kosovon albaanipakolaiset voivat palata koteihinsa aikaisintaan heinäkuun lopulla, arvioi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja Paula Ghedini Skopjessa tänään. Ensi sijaisesti avun tarpeessa ovat nyt ne albaanit, jotka ovat joutuneet piileskelemään metsissä, sanoo pakolaisjärjestö UNHCR.

Ghedini saapui Makedoniasta Pristinaan osallistuakseen pakolaisten kotiinpaluun järjestelyihin. -Ensimmäiseksi rakennamme toimistot seitsemään Kosovon kaupunkiin ja teemme selvityksen turvallisuustilanteesta eri alueilla. Sen jälkeen voimme päästää pieniä pakolaisryhmiä palaamaan kotiseuduillensa. Tähän menee kolme tai neljä viikkoa. Mutta tilanteesta riippuen ensimmäiseksi pääsevät palaamaan muut kuin Makedoniassa ja Albaniassa olevat pakolaiset, sanoi Ghedini viitaten UNHCR:n johtajaan Sergio Vieira de Melloon. Vieira de Mello sanoi eilen Pristinassa ettei Makedoniassa ja Albaniassa olevat pakolaiset ole ensimmäisinä listalla.

Kosovon metsissä piileskeleviä pakolaisia autettava ensin

Ulkomailla olevat Kosovon pakolaiset ovat tärkeitä ja heitä autetaan ajallaan palaamaan kotiin, mutta ne ihmiset, joita ei ole nähty televisiossa ja jotka ovat siten olleet maailman tietymättömissä, ovat ne, joita tulee auttaa viipymättä. Kyseessä ovat siviilit, jotka piileskelevät Kosovon metsissä. Eri arvioiden mukaan heitä on noin pari sataa tuhatta.

Kosovon albaanien joutuminen pakolaisiksi tapahtui usein kahdessa vaiheessa: ensin ihmiset ajettiin kylistä ja kaupungeista. He pakenivat mihin hyvänsä lähiseudulle ja sitten kun ruoka loppui tai Jugoslavian joukot valloittivat alueen, he siirtyivät joko Makedoniaan tai Albaniaan. Ensisijassa YK asettaa etusijalle ensimmäiseen vaiheeseen jääneet ihmiset.

Ihmiset pakotettiin jäämään metsiin?

On väitetty, että Kosovon vapautusarmeija UCK olisi pakottanut kodeistaan paenneet ihmiset jäämään metsiin. Kun YK:n ryhmä matkusti Kosovossa kolmen viikon ajan tutkimassa tilannetta Vieira de Mellon johtamana, ei UCK antanut ryhmän päästä tapaamaan pakolaisia metsissä. Se otti kuitenkin ryhmän mielellään vastaan ja esitti näkemyksiään YK:lle.

-Toivon, että voimme pian tavata Kosovon sisäisiä pakolaisia, joita emme tavanneet viime kerralla. Ensimmäinen YK:n siviileille kohdistettu apu Kosovossa on 50 rekka-autollista ruokatarvikkeita, jotka viedään paikkoihin, josta metsäväki voi ne hakea, sanoi Vieirade Mello tiedotustilaisuudessa tänään.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.