Pakolaisten kotiinpaluu hitaampaa kuin ennen

Maailman pakolaisten määrä on noussut viime vuonna ja pakolaisvirrassa suurimman taakan kantavat köyhät maat, kerrotaan tänään julkaistuissa pakolaistilastossa.

- Maailman pakolaisongelma on ennen kaikkea köyhien ongelma. Köyhät maat ovat lähtömaita, mutta myös vastaanottajamaita. Aasia ja Latinalainen Amerikka vastaanottavat ylivoimaisesti eniten pakolaisia, kertoo Suomen pakolaisavun hallituksen puheenjohtaja Thomas Wallgren.

Noin neljä viidesosaa maailman pakolaisista saa uuden, useimmiten alkeellisen kodin köyhästä maasta läheltä lähtömaata. Wallgrenin mukaan vain pieni osa pakolaisista pääsee tai joutuu vaeltamaan kauemmaksi kotimaastaan.

Paluumuutto kriisimaihin vaikeutunut

Pakolaisia oli viime vuonna noin miljoona enemmän kuin aikaisempina vuosina. Keskimäärin pakolaisia on noin kymmenen miljoonaa. Kasvava ilmiö on, että pakolaiset eivät pääse palaamaan takaisin kotimaahansa.

- Suurin osa pakolaisista haluaisi palata, mutta keskimäärin vain noin miljoona pystyy siihen, kertoo UNHCR:n Baltian ja Pohjoismaiden toimiston päällikkö Hans ten Feld.

Feld kertoo, että viime vuonna kotiinsa pääsi vain noin 250 000 henkilöä. Viimeksi näin vähän paluumuuttajia oli kaksikymmentä vuotta sitten. Syynä on se, että ihmiset ovat jääneet odottamaan rauhallisempaa hetkeä palata takaisin. Esimerkiksi Irakin, Somalian ja Afganistanin tilanne on pitkään jatkunut liian epävakaana, että ihmiset eivät uskalla palata koteihinsa.

Wallgren kertoo, että Suomen pakolaisapu on tyytyväinen siitä, että järjestö on pystynyt helpottamaan pakolaisten edellytyksiä palata kotimaihinsa.

- Aikuisille on annettu koulutusta ja työvalmiuksia, jotta heidän toimintamahdollisuutensa kotimaassaan ovat paremmat, Wallgren täsmentää.

Suomeen tulevat pakolaisvirrat pienentyneet

Suomeen ja muihin Pohjoismaihin saapuvat pakolaisvirrat ovat viime vuonna laskeneet. Feld kertoo, että Pohjoismaihin saapuvat pakolaiset tulevat yleensä kolmesta suurimmasta pakolaisvirtojen maasta.

- Pohjoismaihin haetaan turvapaikkaa eniten juuri Afganistanista, Irakista ja Somaliasta, sanoo Feld.

Suomi on edelleen vahvasti mukana ratkaisemassa niiden maiden ongelmia, joissa on jatkuvia kriisejä.

- Emme luule, että Suomi voisi yksin ratkaista pakolaisten ongelmia, mutta teemme yhteistyötä YK:n kanssa näiden kriisimaiden hyväksi, Wallgren kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat