Mainos

Pakolaispaine siirtynyt Välimereltä itään

Kreikan koilliskulmassa, Turkin vastaisella maarajalla, on kirjaimellisesti helvetti irti. Rajan yli on viime kuukausina pahimpina päivinä tullut yli 300 laitonta maahanmuuttajaa. Yhdeksän kymmenestä pakolaisesta tai paremman elintason tavoittelijasta tulee tällä hetkellä EU-alueelle Schengen-maihin kuuluvan Kreikan kautta.

Muuttovirtojen paine on näin viidessä vuodessa siirtynyt Välimereltä, Espanjan Kanarian saarilta, Italian Lampedusalta ja Kreikan saarilta maan koilliskulmaan Evroksen alueelle.

Välimeren yli tulevat pakolaisvirrat on saatu tyrehtymään, koska Pohjois-Afrikan maiden kanssa on pystytty sopimaan tiukemmasta valvonnasta. Lisäksi partiointia Välimerellä on tehostettu.

Kreikan Egeian merellä sijaitsevien kuuluisien lomasaarien kautta tuleva maahanmuutto on tänä vuonna vähentynyt noin 75 prosenttia, vaikka joidenkin saarien etäisyys Turkista on alle kilometrin. Turkin vastaisen maarajan yli taas tulee lähes nelinkertainen määrä maahanmuuttajia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Vuonna 2009 EU:n rajoilla pidätettiin yhteensä yli 106000 laitonta unionin alueelle pyrkivää maahanmuuttajaa. Noin kolme neljästä tuli Kreikan kautta. Vielä kolme vuotta sitten Kreikan osuus oli vain noin puolet.

Tänä vuonna tammikuusta lokakuuhun Kreikkaan on tullut arviolta jo 75000 laitonta maahanmuuttajaa, heistä noin 40000 Kreikan ja Turkin välisen maarajan kautta.

Suurin osa Turkin ja Kreikan välisestä 206 kilometriä pitkästä maarajasta on Evros-jokea. Kreikan koilliskulmassa joki tekee kuitenkin mutkan Turkin puolelle eikä raja seuraa sitä. Juuri tätä varsinaista kirjaimellista 12,5 kilometrin maarajaa laittomat maahanmuuttajat ja ihmissalakuljettajat ovat viime kuukausina hyödyntäneet.

Pääosa laittomista rajanylittäjistä on afganistanilaisia ja somaleja. Joukossa on lisäksi edelleen paljon myös Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän arabimaiden kansalaisia.

Tapio Nurminen MTV3 / Ateena - Orestiada

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.