Mainos

Pakolaislain uudistus kuumentaa tunteita

Iso joukko suomalaisia vastustaa uutta niin kutsuttua pakolaislakia ja siihen kirjattua humanitäärisen suojelun periaatetta. Uudistuksen vastustajat pelkäävät, että lakimuutos tuo suomeen aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja selvittää, miten Suomi voisi myöntää turvapaikan humanitäärisen suojelun perusteella.

- Jos maassa on ympäristökatastrofi tai huono turvallisuustilanne, joka voi johtua aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta, kertoo hallintovaliokunnan puheenjohtaja Timo Tölli.

Alkuperäisessä hallituksen esityksessä kohuttu humanitäärinen suojelu oli huomattavasti laveampi käsite. Valiokunta karsi sitä, kuten montaa muutakin lakiesityksen kohtaa, mutta se ei pakolaislain vastustajaa vakuuta.

- Ensinnäkin, kuka nyt määrittelee, mikä on erittäin vakava ympäristökatastrofi. Oikeasti Suomessa puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, mutta nyt tehdään lakia, joka mahdollistaa humanitäärisen maahanmuuton, sanoo tamperelainen Juha Mäki-Ketelä, joka kiikutti eduskuntaan adressin, jossa on yli 28 000 lainvastustajan allekirjoitukset.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen sanoo ettei ole mitenkään oletettavissa, että laikiuudistus aiheuttaisi lisääntyviä turvapaikanhakijamääriä Suomeen.

Se, mikä laissa on uutta on turvapaikanhakijoiden mahdollisuus hakeutua palkkatyöhön. Eduskunnan käsittelyyn laki menee ensi viikolla. Perussuomalaiset ovat ainoana ilmoittaneet vaativansa lain jäädyttämistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.