Pakolaiskriisi hajottaa perheitä

Jo vuoden ajan on Kosovosta lähtenyt pakolaisia muualle Eurooppaan, lähinnä naapurimaihin. Albaniaan saapuneen ensimmäisen pakolaisvirran aikana kesäkuussa 1998 oli liikkeellä kokonaisia kyläkuntia, jotka matkasivat yhdessä. He ovat edelleen yhdessä, samoissa pakolaiskeskuksissa.

Tämänkertainen, jo kolmatta viikkoa jatkunut pakolaistulva Kosovosta on kuitenkin luonteeltaan kaoottinen ja epätoivoinen. Perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kaiken omaisuutensa serbisotilaiden pakottamina, pelon vallassa. Rajan ylitys Albanian puolelle on taannut heille turvallisuuden, mutta sekasortoiset olosuhteet ympäröivät pakolaisia edelleen ja ruuasta ja muista perustarpeista on taisteltava.

Näiden onnettomien ihmisten ongelmia on lisätty vielä yhdellä: pakolaisten kuljetus Pohjois-Albanian Kukesista Tiranan kautta muihin osiin maata on myös ollut sekasortoista ihmispaljoudesta johtuen. Stressaantuneet pakolaisperheet, jotka saattavat käsittää jopa 30 henkeä, on hajotettu eri kuljetusvälineisiin, vaikka nämä ovat saattaneet olla matkalla eri kohteisiin. Näin perheiden jäsenet ovat joutuneet eroon toisistaan.

Samassa maassa

Rauhoittava tieto on tosin se, että kaikki ovat saman maan rajojen sisällä. Albania ei ole sallinut pakolaisten siirtämistä kolmansiin maihin. Tiranassa toimiva katolisen kirkon avustusjärjestö, Catholic Relief Service, avasi viikko sitten tiedotustoimiston, jonka henkilökunta auttaa pakolaisia löytämään erilleen eksyneitä perheenjäseniä.

Tällaisen palvelun tarve oli niin suuri, että viikon aikana on tullut satoja puheluita ja kyselyjä. Tieto palvelusta on levinnyt ulkomaillekin, ja poismuuttaneet kosovolaiset ovat myös yrittäneet löytää sukulaisiaan tämän palvelun kautta. CRS on saanut avukseen television ja paikallislehdet, jotka julkaisevat päivittäin nimilistoja.

Albaniassa on tällä hetkellä lähes 300 000 Kosovon pakolaista, ja he ovat hajaantuneet ympäri maan. Tähän mennessä on yhteen saatettu 15 kadonnutta ja etsijää. Suurin ongelma on se, että Albaniaan tulleita pakolaisia ei vielä ole rekisteröity monillakaan paikkakunnilla. Edessä on viikkojen työ, ennen kuin pakolaisperheet saavat varmuuden omaistensa olinpaikasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat