Mainos

Pakolaiset yhä motissa Ingushian rajalla

Venäjä jatkoi tänään Tshetshenian pommittamista. Venäjä sanoi pommittaneensa mm. Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa olevaa muslimisissien komentokeskusta. Groznyia tulitettiin myös kranaatein ja raketein.

Tshetshenia

Venäjä ilmoitti lisäksi surmanneensa 50 tshetsheenisissiä ilmahyökkäyksessä ajoneuvokolonnaa vastaan Tshetshen-Aulin kaupungin lähellä, kertoi uutistoimisto Interfax. Venäläisen NTV-televisiokanavan mukaan Groznyia pommitettiin neljän kilometrin päässä kaupungin rajalta. Tietoja ei vahvistettu riippumattomalta taholta.

Groznyin asukkailla yhä vaikeampaa

Groznyin asukkaat elävät yhä surkeammissa olosuhteissa. Kymmenettuhannet groznyilaiset ja noin 10 000 pakolaista, jotka ovat tulleet pääkaupunkiin Pohjois-Tshetsheniasta, ovat eläneet ilman sähköä, kaasua tai vettä jo viikkoja. Ruoasta on puutetta. Useiden talojen ikkunat ovat rikkoutuneet pommituksissa, jotka alkoivat syyskuun 24. päivä. Lämpötila laskee öisin nollan tietämille eivätkä huovat lämmitä tarpeeksi.

Ne, joilla on rahaa, ovat ostaneet kannettavia öljylämmittimiä, muut polttavat huonekaluja. Päivisin ihmiset keittävät ruokaa ulkosalla, lähinnä säilykepurkkiruokaa, sillä leipomot on suljettu. Ruoanlaitto on vaikeaa ruoan ja veden vähäisyyden vuoksi. Venäläiset pommittavat kaupunkia päivittäin. Kulku kaupungista on mahdollista vain sen eteläosan kautta. Julkinen liikenne ei toimi, eikä monilla ole rahaa matkustaa. Viime sodan jälkeen, kolme vuotta sitten Groznyin asukasluku oli 185 000, mutta nyt kaupungissa asuu vain puolet siitä.

Tuhannet pakolaiset yhä motissa Venäjän rajalla


Kymmenettuhannet tshetsheenipakolaiset odottivat yhdettätoista päivää pääsyä Tshetsheniasta naapuritasavaltaan Ingushiaan. Ingushiviranomaisten mukaan venäläiset päästivät tiistaina rajan yli vain 273 pakolaista. Venäläisjoukot sulkivat rajan kymmenen päivää sitten, omien sanojensa mukaan estääkseen tshetsheeniterroristien poistumisen Tshetsheniasta.

Ingushian presidentti Ruslan Aushev syytti Venäjää tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisesta - hänen mukaansa neljä ihmistä on kuollut rajalla syntyneessä kaaoksessa. Ingushian puolella rajaa odottaa perheenjäseniään noin 5000 pakolaista. Venäjän ja Ingushian viranomaiset syyttävät toisiaan ongelmista rajalla. YK:n pakolaisjärjestön tiedottajan Kris Janowskin mukaan rajalla ilman suojaa olevat pakolaiset ovat kertoneet kärsivänsä kylmyydestä ja ruoanpuutteesta. Janowski vahvisti, että raja on tosiasiallisesti kiinni, vaikka venäläisviranomaiset vakuuttavat muuta. Venäjän mukaan yhteensä 190 000 tshetsheeniä on lähtenyt Tshetsheniasta "kampanjan" alettua, 175 000 heistä Ingushiaan.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.