Mainos

Pakokaasupäästöjä alas suomalaistekniikalla?

Autojen pakokaasupäästöjä voidaan tulevaisuudessa vähentää uuden suomalaistekniikan avulla. Uusi mittauslaite tunnistaa ilmaa saastuttavat autot suoraan liikenteestä.

Autoliikennetta

Tieliikenne tuottaa vuosittain yli puolet Suomen hiilimonoksidi- eli häkäpäästöistä. Ongelman ratkaisemiseksi Valtion teknillinen tutkimuslaitos on kehittänyt tienvarsille sijoitettavan mittauslaitteen, jonka avulla suursaastuttajat voidaan tunnistaa.

- Tien poikki lähetetään infrapunasäde ja vastakkaisella puolella on peili, joka heijastaa säteen takaisin, valottaa menetelmää erikoistutkija Markku Känsäkoski.

Mittarit on varustettu myös digitaalikameroilla, jotka samalla ottavat talteen ongelma-autojen rekisterinumerot. Jos mittarit otetaan käyttöön, tieto auton aiheuttamista päästöistä voitaisiin toimittaa suoraan ongelma-autojen omistajille - korjauskehotuksen kanssa.

VTT:n tutkijoiden Euroopan suurkaupungeissa suorittamat testimittaukset ovat osoittaneet, että hyvin pieni osa autoista on suursaastuttajia.

Prototyyppiasteella olevien mittalaitteiden tuotannon odotetaan käynnistyvän tämän vuoden aikana. Tutkijat ovat esitelleet tekniikkaa jo viranomaisille, joiden päätettävissä on ilmestyvätkö laitteet teiden varsille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.