Pakkoruotsista tuli tasa-arvokysymys valiokunnan kuulemisessa

Pakkoruotsi muuttui tasa-arvokysymykseksi, kun eduskunnan sivistysvaliokunta kuuli tänään asiantuntijoita ruotsin kielen vapaaehtoisuutta vaativasta kansalaisaloitteesta.  

Pakollisuuden vastustajien mielestä kielen opiskelu vie suomenkielisiltä resurssia kohtuuttomalla tavalla, kun kieltä ei käytetä arjessa eikä moni saa siitä hyötyä työelämässä.  

- Suomenkielisille ruotsin opiskelun pakollisuus on haitta, joka rakentaa ja ylläpitää epätasa-arvoisuutta suhteessa ruotsinkielisiin, sanoi Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila.  

Epätasa-arvoisuutta on Rostilan mukaan myös suomenkielisten kesken. Kotitausta vaikuttaa motivaatioon, kun vanhemmilla on erilaiset kyvyt selittää nuorelle etäisiä tavoitteita, kuten ruotsin merkitystä mahdollisen tulevan virkauran kannalta.  

Kannattajien puolella näkemys tasa-arvosta oli päinvastainen: valinnaisuuden myötä moni jättäisi ruotsin ottamatta ja voisi kärsiä siitä myöhemmissä vaiheissa.  

- Kotitausta vaikuttaa enemmän, jos tulee valinnainen ruotsin kieli, eikä päinvastoin, sanoi ruotsin opiskelua edistävää Svenska Nu -verkostoa edustanut ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd.).  

Paljon aikaa käytettiin väittelyyn siitä, miten hyödyllistä tai hyödytöntä ruotsin opiskelu on esimerkiksi työmarkkinoilla ja vaikkapa Suomen viennin kannalta. Pakkoruotsin vastustajat katsovat ruotsin opiskelun vievän sijaa muilta kieliltä ja hyödyllisemmiltä aineilta.

”Ei voida eristäytyä Venäjän malliin”

Lipponen nosti omassa puheenvuorossaan esille suomalaisen identiteetin näkökulmaa. Hän sanoi näkevänsä kielen vieroksumisessa merkkejä eristäytymisen suuntauksesta ja nosti esimerkiksi eristäytymisestä Venäjän tämänhetkisen ilmapiirin.  

- Venäjällä on nyt sellainen suuntaus vallalla, että venäläiset ovat aivan erityisiä ja heidän kulttuurinsa aivan erityinen, eivätkä he oikein muita tarvitse. Eihän tämä voi meidän suuntauksemme olla.

Lipposen mielestä suomalaisten olisi syytä muistaa pohjoismaalaisuuden merkitys.  

- Pohjola, maailman edistynein ja kilpailukyisin yhteisö, on suomalaisten koti globalisoituvassa maailmassa.   

Suomalaisuuden liittoa edustanut emeritusprofessori Erkki Pihkala toppuutteli identiteettiin vetoajien puheita.  

- Ei identiteettiä voida pakottaa.  

Lue myös:

    Uusimmat