Pakkohoitoa ajetaan Suomeenkin

Kansalaisia haetaan apuun huumenuorten tahdon vastaisen hoidon aikaansaamiseksi. Tätä hoitoa koskeva valtakunnallinen nimien keruu alkoi perjantaina Joensuussa. Kansalaisadressi ja huumenuorten tahdon vastaista hoitoa koskeva lakialoite luovutetaan eduskunnalle huhtikuussa.

Kampanja on saanut huumepoliisin lämpimän tuen. Kansalaisadressin ovat panneet alulle huumeille kaksi lastaan menettänyt Liisa Tallgren ja Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärinä toiminut Paavo Koistinen. Kansalaisadressin ajama huumenuorten pakkohoito on jo käytössä muun muassa Ruotsissa ja Norjassa.

Huumenuorten tahdon vastaisen hoidon puuttumisen taustalla Tallgren näkee muun muassa päättäjien asenteet. -He ajattelevat, että tuhoutukoot huumeita käyttävät nuoret, kun he eivät kerran halua mennä hoitoon. Toisaalta päättäjät ovat ilmoittaneet, ettei meillä ole varaa tähän hoitoon. Erittäin julmaa säästämistä, hän kritisoi.

Tallgren uskoo hoidon kustantavan itsensä valtion vähentyneinä oikeudenkäynti-, sairaan- ja vankeinhoitomenoina. Päättäjien aikaisempaa kielteisyyttä asialle hän kuvaa huumenuorten marsittamiseksi kuolemaan. -Sen katkaisemiseksi tarvitaan kansalaisia talkoisiin, jotka on myös osallistumista sotaan huumemafiaa vastaan, Tallgren sanoo. Psykiatrian erikoislääkäri Paavo Koistinen pitää tahdon vastaista hoitoa välttämättömänä. -Tarvitsemme keinoja pitää huumenuoret riittävän pitkään hoidossa. Näiden keinojen puuttumisen vuoksi meillä turhan moni nuori kuolee huumeisiin, hän sanoo.

Huumepoliisi kehottaa kansaa mukaan

-Hieno kampanja. Poliisin puolesta toivon, että se saisi mahdollisimman suuren kannatuksen, ja ihmiset lähtisivät mukaan, poliisin huumeyksikön päällikkö Paavo Selin kiittelee. Hänen mukaansa pakkohoito sopii nykyiseen tilanteeseen paremmin kuin hyvin.

-Yleinen ongelma on se, että huumenuori hakeutuu hoitoon vasta sitten, kun hän on käyttänyt huumeita 2-3 vuotta. Tänä aikana nuori ennättää jo tuhota elämänsä tai aiheuttaa sellaista vahinkoa, jonka korjaaminen on hyvin vaikeaa, Selin perustelee.

Selin sanoo tahdon vastaisella hoidolla pystyttävän estämään huumeita käyttävän nuoren rikoskierre, joka väistämättä vie vankilaan.
-Meillä niin kuin muuallakin huumenuoret tekevät kaikkein eniten rikoksia. Ja rikoskierteeseen joutuneen on hyvin vaikea päästä pois rosvoporukoista. Poliisin tilastoihin vedoten Selin sanoo huumeongelman levinneen koko maahan.

-Tarvitsemme uusia keinoja, jotta emme ajautuisi hätäratkaisuihin. Kun ongelma paisuu jättimäiseksi, niin silloin neuvottomuudessa tehdään tällaisia. Hätäratkaisuksi Selin arvioi muualla maailmassa toteutetun heroiinin jakamisen.
-Se on periksi antamista ja säästämistä. Yhteiskunnan nuorille tarjoamaa saattohoitoa, joka on puheissa suvaitsevaisuuteen verhottua äärimmäistä raakuutta. Tämä on asia, josta tulisi puhua yhtä paljon kuin eutanasiastakin, Selin toivoo.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat