Mainos

Pakkasviikonloppu hyydyttää autoja - varaudu näin

Ensi viikonlopulle on eteläiseen Suomeenkin luvassa kunnon pakkasia. Ilman lämpötila laskee nopeasti reiluista plusasteista miinukselle. Miten tämä kaikki mahtaa vaikuttaa autoihin ja niiden käynnistämiseen?

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala tietää, että luvassa on ongelmia.

- Viikonlopusta on varmasti tulossa autoliiton tiepalvelulle vilkas. Kokemuksesta voin kertoa, että kun lauhan sään jälkeen tulee pakkasia, autot yksinkertaisesti hyytyvät. Siinä ei edes auton ikä auta, Luomala sanoo. 

Luomala muistelee parin vuoden takaista tilannetta, jolloin Suomessa mentiin reiluista lämpöasteista nopeasti jopa kolmeenkymmeneen pakkasasteeseen. Tuolloin autot olivat kovilla ja moni jäi tienposkeen. Jos auto ensi viikonloppuna hyytyy tielle, kannattaa Luomalan mukaan pyytää ammattiapua paikalle. Pakkasen takia moni auto ei todennäköisesti edes käynnisty.

Miten sitten autoilija voi ennalta varautua pakkasen tuomiin ongelmiin?

- Kun reilun kosteuden jälkeen pakkanen lähestyy, kannattaa pitää autoa lämpimässä ja hyvin tuuletetussa hallissa. Autolla on myös syytä ajaa säännöllisesti ja pidempiä matkoja, vähintään muutamia kymmeniä kilometrejä, jotta moottori ehtii lämmetä ja kosteus haihtua. Lämpimyyden ansiosta paikat kuivuu ja se ei-toivottu kosteus katoaa.

Luomalan mukaan autoissa kannattaa myös käyttää ulkona moottorilämmittimiä, sillä tuolloin auton käynnistäminen on helpompaa. Etenkin nykyautoissa moottorit lämpiävät hitaasti.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.