Mainos

Pakkasten kurja puoli - halvan sähkön aika ohi

Suomalaisten nauttimat halvemman sähkön ajat päättyvät, jos kovat pakkaset jatkuvat pidempään. Kylmät kelit ovat nostaneet viime päivinä reippaasti hintoja pohjoismaisessa sähköpörssissä.

– Kun pakkaset yltyvät, niin sähkön hinta nousee, näin kävi tänäänkin. Pitää kuitenkin muistaa, että sähkön hinta on ollut erittäin alhaisella tasolla, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Kuluttajan sähkölasku on pienentynyt syksyn aikana, koska Pohjoismaissa on hyvä vesitilanne ja maailmantalouden epävarmuus pitää kaikkien raaka-aineiden hinnat alhaalla. Tilanteen ei pitäisi muuttua kovin nopeasti.

– Sähkölaskussa pörssihinnan nousu näkyy vasta viikkojen päästä, jos kylmyys jatkuu, sanoo energiamarkkinoita tutkivan VaasaEMG:n tiedotuspäällikkö Teemu Närvä.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennustaa, että talvella sähkön huippukulutus on suurempaa kuin viime vuonna. Sähkön tuotanto ei pysy samassa tahdissa, joten kovimmilla pakkasilla Suomi on edelleen tuontisähkön varassa.

Molemmilla ilmansuunnilla on omat ongelmansa. Siirtoyhteydet Ruotsiin ovat takkuilleet ja se nostaa hintoja Suomessa. Venäjä puolestaan yrittää pitää kiinni omasta sähköstään korotetulla hinnalla ja tämän takia sähköntuonti Venäjältä on tänä vuonna pienentynyt merkittävästi.

Fingridin Ruusunen on kuitenkin luottavainen, että Suomessa riittää sähköä talven kireimmilläkin pakkasilla.

– Jos tekniikka pelaa, niin sähköä saadaan, hän sanoo.

Suurten sähkönostajien edunvalvoja Suomen Elfi pitää tärkeänä, että omavaraisuus energiantuotannossa paranisi.

– Venäjän-sähkön varaan ei voida laskea. Meidän pitää pystyä tuottamaan itse aikaisempaa enemmän sähköä, sanoo Suomen Elfin toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 3.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.