Mainos

Pakkaset kasvattaneet sähkön kulutusta

Kovat pakkaset ovat kasvattaneet voimakkaasti sähkön kulutusta. Käytännössä koko Suomen sähköntuotantokapasiteetti on otettu käyttöön sähkön kysynnän tyydyttämiseksi.

Lumipelto

Sähköstä ei Suomessa kuitenkaan ole pulaa eikä tilanne näytä ongelmalliselta lähitulevaisuudessakaan, arvioi johtaja Timo Kaukonen Fingridistä. -Sähkön kulutus nousi aamulla uuteen kaikkien aikojen ennätykseen. Käytössä oli yli 13 000 megawatin tuotantoteho, kertoi Kaukonen. Laskennallisesti Suomen tuotantokapasiteetti on 15 000 megawattia, mutta koko kapasiteettia ei saa käyttöön lyhyellä varoitusajalla. Suomen sähkön kulutus oli Fingridin arvion mukaan korkeimmillaan noin 13200 megawattia eli 120 megawattia korkeampi kuin edellinen ennätys kaksi vuotta sitten.

Tuotantojohtaja Jussi Helskeen mukaan Fortumin koko kapasiteetti tuli tänään käyttöön, kun Inkoon hiilivoimalan toinen yksikkökin otettiin tuotantoon. Inkoossa on lisäksi kaksi paketoitua yksikköä, mutta niitä ei saa tuotantoon lyhyellä varoitusajalla ja laitokset tarvitsevat kalliin perushuollon. Koko kapasiteetti oli käytössä myös Pohjolan Voimalla. Suomen ohella uudet sähkön tuotannon ennätykset on tehty tänään myös Norjassa ja Ruotsissa.

Sähköpörssissä uusi hintahuippu


Sähkön kysynnän nousu huipputasolle on nostanut pohjoismaisen sähköpörssin sähkön hinnan lyhytaikaisesti peräti 1,41 markkaan kilowattitunnilta. Se ylitti perjantaiaamun hintahuipun runsaalla kymmenellä pennillä.

Pörssisähkön kallistuminen kasvattaa sen käyttäjien sähkölaskua. Tavallisten sähkön kuluttajien laskussa pörssihinnan kallistuminen ei kuitenkaan lyhyellä aikavälillä näy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.