Mainos

Pakkasessa sähköongelmia

Kovien pakkasten takia Muonion ja Enontekiön asukkaita on pyydetty vähentämään sähkönkäyttöä sähköntoimittajien laitteisto-ongelmien takia. Muonion palolaitoksen mukaan nyt pitäisi välttää turhaa saunojen ja autojen lämmittämistä, sekä vähentää asuntojen valaistusta. Laajalta alueelta Itä-helsingistä katkesi sähkö illalla noin kello 20. Sähköt menivät poikki lumiauran törmättyä sähköpylvääseen.

Inarissa sähkökatkos jo koettiin viime yönä. Vika-alue ulottui Inarin kirkonkylästä pohjoiseen. Energiayhtiö Inergian energiapäällikkö Markku Nivakosken mukaan tilanne oli vakava, koska pakkasta oli lähes 50 astetta ja pääosa alueen taloista lämpenee sähköllä. Joissakin taloissa putket ennättivät jäätyä. Onneksi inarilaiset kodit pääsivät lähes säikähdyksellä sähkökatkosta. Sähkökatkos vaivasi noin tuhatta kotitaloutta Inarin kunnassa, jossa pääosa taloista lämpiää sähköllä. Sähkökatkos alkoi iltakymmeneltä ja se on saatu paljolti korjatuksi. Koteihin on saatu sähköä ajoittain tilapäisjärjestelyillä.

Sähköt menivät poikki kello 22, ja vika saatiin korjattua suurilta osin aamulla viiden maissa. Viimeisenä sähköä saatiin Inarin kirkonkylän alueelle. Sähkökatkoksen aiheuttaja paikannettiin aamulla kello kolmen jälkeen Inarin ja Ivalon puolivälistä, Talvitupajärveltä. Katkoksen syynä oli johtimen katkeaminen.

Yhtiön varajärjestelmän ansiosta energiaa saatiin jaettua tunnin ajaksi sähkökatkoksesta kärsiviin talouksiin alue kerrallaan. Pisimpään eli viiden tunnin ajan ilman sähköä oltiin Partakko-Sevettijärvi-Näätämö -alueella eli energiayhtiö Inergian jakelualueen koilliskulmalla. Alueella on noin 200 taloutta.

Vian paikansi kymmenhenkinen vikapartio. Avuksi oli kutsuttu myös väkeä rajavartiostosta, mutta vika ehdittiin selvittää ilman heidän apuaan.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.