Mainos

Pakkasennätys rikottiin jälleen

Vuosisadan Suomen pakkasennätys rikottiin jälleen Kittilän Pokan kylässä viime yönä. Pakkasta oli 51,5 astetta. Kittilää koetteli myös laaja sähkökatkos ja Rovaniemellä takkuilivat kaukolämmön toimitukset.

Pokka nousi maailman kartalle jo toisen kerran peräkkäin, kun Ilmatieteen laitoksen mittauspiste osoitti pakkasen kiristyneen keskiviikon -51 asteesta vielä puoli pykälää.

Kylmää oli myös Kittilän Puljussa, missä mittari asettui miinus 50,5 asteeseen. Paikallisia ennätyksiä rikottiin monin paikoin muuallakin Lapissa. Pakkanen paukkui koko läänin alueella yli 40 miinusasteessa.

Sähkökatkokset vaivasivat

Raju pakkanen haittasi jälleen sähköntoimituksia. Pahin katkos viilensi yöllä Kittilää, missä yli tuhat taloutta jäi ilman sähköä, kun pakkanen katkaisi johdinpylvään Kittilän keskustaajaman ja Sirkan välillä.

Sähköä alueelle toimittavan Rovakairan verkkopäällikkö Arto Miettinen sanoi, että katkos kattoi noin puolet kunnasta, myös keskustan.

Useimmilla alueilla katkokset jäivät melko lyhytaikaisiksi, mutta muutamat taloudet olivat yli kuusi tuntia ilman sähköä. Vakavilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin. Pakkasen aiheuttamia lyhyempiä sähkökatkoksia oli myös muissa kunnissa.

Turverekat jäätyivät

Rovaniemen kaukolämmön tuotanto takkuili, kun pakkanen on hyydytti osan turvetta toimittavista rekoista. Kaukolämpötalouksia pyydettiin rajoittamaan lämpimän veden ja ilmastoinnin käyttöä.

Rovaniemen Energian toimitusjohtajan Jussi Latvalan mukaan Suosiolan voimalle tuodaan normaalisti turvetta seitsemällä rekalla. Niistä putosi pois pelistä kolme kylmyyden takia.

Tuotantovaikeuksien takia useat kaukolämmön piirissä olevat rakennukset alkoivat tuntuvasti viiletä, jonka jälkeen oli turvauduttava rajoituspyyntöön. Rovaniemellä kaukolämmössä on noin 1300 liittymää, joiden piirissä on kaikkiaan noin 20000 asukasta. Latvala kuitenkin arvioi, että pahimmat vaikeudet voitetaan vielä torstain aikana.

Inari lisää valvontaa

Pakkasjakson alkuvaiheen pahimmat kolhut kärsineessä Inarissa hengähdettiin hieman tänään, kun pakkanen hellitti muutamalla asteella.

Kunnan energialaitoksessa Inergiassa mietittiin jo pakkaspiikin ja eilisen laajan sähkökatkoksen antamaa uutta oppia. Energiapäällikkö Markku Nivakoski korosti, että katkoksen aiheuttaneen vian löytyminen kesti liian kauan - viisi tuntia. Vikapartioiden toimintaa muuttamalla ja uusin teknisin apuvälinein aiotaan turhan pitkistä viiveistä päästä eroon. Uudistusten jälkeen vian etsintä saa kestää enintään pari tuntia, huomautti Nivakoski. Sään lauhduttua Inergia aikoo myös tutkia kaikki vastaavat johtoliittimet, jollaisen pettäminen johti katkokseen. Niitä on muutamia kymmeniä ja ne vaihdetaan viimeistään kesällä.

Takseilla töitä

Pakkanen piti edelleen lukuisia oppilaita poissa kouluista ja myös työpaikoilla oli pientä katoa tekijöistä. Kimppakyydit ovat olleet suosiossa, sillä lukuisat autot ovat kieltäytyneet yhteistyöstä. Työmatkoilla on käytetty paljon myös takseja.

Ivalon taksiasemalta kerrottiin, että ajoja on riittänyt poikkeuksellisen paljon koko pakkasjakson ajan. Myös muutamia autoilijoita on haettu tienvarsilta, kun heidän omat ajokkinsa ovat tehneet tenän kesken matkan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.