Mainos

Pakkanen voi pienentää tilipussia

Pakkasrajat ovat hävinneet lähes kaikilta aloilta Suomessa ja töitä tehdään pääsääntöisesti pakkasista huolimatta. Vain rakennusalalla sovelletaan työmaakohtaisesti viidentoista-kahdenkymmenen asteen pakkasrajaa, jonka jälkeen pakkaspäivä on palkaton vapaapäivä - ellei korvaavia töitä sisätiloissa ole.

- Lainsäädäntö kurmottaa työntekijöitä pahasti pakkaspäivien osalta. Työttömyysturvalaissa on seitsemän päivän omavastuu, ennen kuin pakkaspäivistä saa työttömyyskorvausta, sanoo toimitsija Jarmo Martikainen Rakennusliitosta.

Lisäksi korvauksen hakeminen pakkaspäiviltä on tehty byrokraattiseksi ja hankalaksi.

- Jos pakkaspäiviä olisi kaksi viikkoa peräkkäin, siinä rupeaisi saamaan parilta päivältä korvausta, mutta yleensä pakkaspäiviä on siellä täällä pitkin talvea, sanoo Martikainen.

Hänen mukaansa laki kohtelee kaltoin pakkasessa työskenteleviä.

- Eihän se ole työntekijän vika jos on pakkasta. Lakia pitäisi muuttaa niin, että jo ensimmäisestä pakkaspäivästä voisi saada korvausta, sanoo Martikainen.

Korvaavia töitä haetaan

Pakkaset rassaavat myös rakennusten aikatauluja. Lemminkäinen Talo Oy Forströmin työmaalla Kokkolassa tehdään kerrostaloa asuntomessualueelle.

- Kyllähän nämä pakkaset venyttävät aikatauluja, kun ei päästä runkoa nostamaan ja pakkaset haittaavat valutöitä, harmittelee vastaava mestari Matti Malviniemi.

Työmaalla on ratkaistu pakkaset kuitenkin työntekijän eduksi; korvaavia töitä on löytynyt paria päivää lukuun ottamatta.

- Meillä pääsee vaihtoehtoisesti nyt sisähommiin. Tänä talvena on saatu järjestettyä niin, että varsinaisia pakkaspäiviä on ollut vasta kaksi.

Työntekijät toivovat aina korvaavia töitä, jotta palkattomia päiviä ei syntyisi.

- Tottakai sitä mieluummin on töissä, vaikka tänäkin aamuna mittari näytti melkein kolmeakymmentä, sanoo kirvesmies Mika Tenhunen.

Tänään rakennukselle tuotiin lisää lämmityslaitteita ja työtä tehtiin sisätiloissa.

- Onneksi korvaavia töitä on löytynyt tänä talvena hyvin, kiittelee Tenhunen.

Posti kulkee ja laivat lastataan

Suomalaisista miehistä peräti kolmasosa tekee ulkotöitä. Metsissä, satamissa ja maatiloilla pakkasrajoja ei ole, mutta postinkannossa sovelletaan erilaisia helpotuksia.

- Jos on yli kaksikymmentä astetta, voi saada kuljetusapua autolla tai käyttää omaa autoa, kertoo postinkantaja Seppo Rinta-Aho.

Hän kulkee pyörällä, vaikka aamulla mittari huiteli 30 asteen pahemmalla puolella.

- Saa liikuntaa ja jakaminen on kätevämpää. Oikeastaan vain henkeen ottaa pakkanen, ei tämä muuten haittaa kun on kunnolla päällä, sanoo Rinta-Aho.

Kaupungilla liikkuvat kiitettävästi myös parkkipirkot, vaikka mittari huitelee kolmessakympissä. Pakkasrajoja ei ole, mutta kovilla pakkasilla kierrokset lyhenevät.

- Yli kolmekymmentä oli meilläkin, kun kierrokselle lähdettiin. Mutta kaupunki tarvitsee rahaa näilläkin pakkasilla, vitsailee pysäköinnintarkastaja Tarja Vörlin.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Seitsemän uutiset 14.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.